ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


måndag 18 oktober 2010

En kryssning är en kryssning är en kryssning

Denna text är en hyllning till alla stackars kämpande, ofta kvinnor, som jobbar på Silja Galaxy och som får stå ut med att jobba under förnedrande omständigheter, där vardagen kantas av alkohol, svineri och illaluktande iranska hytter. Chilenarna som var fast i gruvan hade det nog bra mycket trevligare än vad ni har - och de fick i alla fall vara med i TV. Så om någon som städar hytter på Silja Galaxy läser Rotanbloggen (det gör väl nästan alla?) så är detta en hyllning till er. Och även om ni inte läser bloggen så är det ju faktiskt en hyllning till er ändå...

Innan den stora hyllningen av städarna börjar ska vi slå fast vilka lågt stående varelser som befläckar vattnet runt Svea Rike. Man kan dela in
kryssningsfolket i tre olika kategorier. Alla är mer eller mindre äckliga och patetiska:

1. "För-ful-för-att-träffa-någon-vanlig-människa-på-land-tjejen"
Personanalys: En van kryssare eftersom det är under dessa 23 timmar på båten som hon får all sin uppmärksamhet från det motsatta könet under hela sitt liv. Tar, förutom sin för tighta balklänning från nian, på sig fyra lager smink och det viktigaste av allt: Attityd. Uppför man sig som att man är en van stureplansprofil, är det större chans att man får napp under kvällen. Att strippa i en hytt eller shotta upp en bricka Minttu-Minttu är inga problem. Kvällen slutar oftast i en spya eller en "kärleks"-affär med någon av kryssningens manliga ryttare. Eller både och. Vanhedrande!

2. "Festa-med-kompisar-och-sup-för-fem-samtidigt-som-du-är-otrogen-mot-frugan/mannen-eftersom-hon/han-inte-är-med-mannen/kvinnan"
Personanalys: För gammal för att hänga på populära klubbar i Stockholm, men har fortfarande en livspartner som inte tillåter för frekvent festande på hemmaplan. Denna resenär byter alltså ut trötta parmiddagar i Enskede för att få "vara ung igen" under ett dygn i goda vänners slag. Lever under devisen: "Singel på Silja" och är kåtare än Hagamannen (den riktiga!), vilket gör att han/hon söker sig till det motsatta könet likt "Räddningspatrullen-Oskar" söker sig till oooosssssstt! Avslutar kvällen med att raggla vilse i båtkorridorerna, letandes efter sin hytt, alternativt lite sällskap och hamnar till slut i en hytt med ungdomar som han "connectar" med och gråter ut om sin otrohetsaffär tidigare under kvällen. Klassiskt!

3. "Fotbollslaget"
Gruppanalys: Är ungefär likadant komponerad i varje grupp. Där finns gänget som ska slå nordiskt rekord i fylla samtidigt som de öser skit över alla käringar med vitsar som "Vet ni hur många män det behövs för att byta en glödlampa i köket? Ingen - låt käringjäveln diska i mörkret!". Där finns grabbarna som går över lik för att få träffa en lämplig partner, även om man redan har en partner där hemma och där finns också killen som gärna slåss mot någon finsk karaoke-stjärna. Sen finns det alltid dem som går ut lite väl hårt, peakar klockan åtta, "blir sjösjuka" klockan tio och tackar för sig innan tolvslaget. Ett äckligt gäng som lever ut sina svinerifantasier till fullo under denna resa. Resan slutar alltid med att ett bakfullt gäng sitter och skrattar åt gårdagkvällens bryderier medan resten av gänget antingen krökar inför nästa kväll eller ligger kvar i hytten och sover alternativt spyr.

Så tillbaka till kryssningens hjältar - städpersonalen. Kanske närde dessa kvinnor en dröm en gång i tiden om att få vara en del av det gemytliga livet på den imaginära båten "Freja" som trollband en hel nation under 90-talet i TV-serien "Rederiet". Där syntes sällan någon passagerare från kategorierna ovan och som personal på båten var man medlem i en särskild familj. Hade man tur kunde man lösa någon mordgåta eller kanske dejta Joker i baren. Istället står dem där i en nerspydd hytt i en korridor med några "Rotangrabbar" som valt att kröka till igen och som inte kan låta bli att störa deras arbete. En iranier skriker i örat att kvinnan måste komma in i deras hytt och lukta på stanken som tre lik lämnat efter sig. En annan i laget står i vägen i korridoren och vägrar släppa igenom henne. Den tredje killen väljer att följa efter kvinnan i hennes arbete och förnedra henne inne i hytterna. Så är hennes arbetsdag, dag ut och dag in. Att inte kasta sig över bord är en bedrift i sig, det ger distans till oss alla som har det bra mycket bättre och får en att fundera över vad som är viktigt i livet. Tack!

Det kan tyckas att detta inlägg inte passar in riktigt i Rotanbloggen och det håller jag helt och hållet med om. Ber om ursäkt för att jag tagit lite av din dyrbara tid och lovar skärpning till nästa inlägg. Förlåt.

/Unge Reseledande

2 kommentarer: