ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


söndag 20 mars 2011

Bingolottomål kostade Svenska Cupenfinal

De bildade Akropolis för att få respekt. Och de har de fått - ingen kan ge dem skit längre.

Så var sagan all - innan den knappt hunnit börja. Svenska Cupenäventyret hann aldrig ens lämna Skinnaråsen innan Akropolis stoppade oss och våra naiva drömmar om Europa League. Men vi har i alla fall haft ledningen i Svenska Cupen; det är inte så jävla illa det heller.


Gud har ju en sjuk humor och vill ständigt retas med lilla Rotan, denna gång lät han ett oväder svepa in över kommunen ett dygn innan klubbens största match genom tiderna. Han är klurig den där. Trots detta lilla sattyg, lyckades klubbens ideella krafter få bort all snö från planen, vilket gjorde att matchen kunde genomföras enligt schemat. Starkt!


Startelvan för dagen såg ut på följande vis enligt den nya modellen 4-2-3-1, från vänster:
Curt-Axel Andersson
Guffen, Lennerman, Mellström, Jonas
Gnäll, Vigge
Lukas, Tomas, Bacon Larsson
Skedman


1:a halvlek:

Vi gör en överraskande bra första halvlek, överraskande eftersom våra övriga förstahalvlekar denna försäsong har varit rent ut sagt bedrövliga och överraskande på grund av motståndets kaliber. Försvarsmässigt är vi äckligt disciplinerade och Akropolis som ägde mycket boll, hade svårt att hitta ens en kvadratcentimeter på vår planhalva att spela fotboll på. Curt-Axel i målet kunde lugnt stå och lapa sol i det fina vårvädret medan vi andra spelade fotboll. Det stabila försvarsspelet gjorde också att vi kunde skapa chanser framåt genom att vi vann boll högt upp och låg rätt i våra positioner, farligast blev det genom krossbollarna ut på vänsterkanten där Lukas borrade ner huvudet och rev upp sår i Akropolisförsvaret. Det var dock via högerkanten som den farligaste chansen i inledningen på matchen kom; Knorren Larsson hittade efter ett fint anfall in till en alldeles ren Tomas i straffområdet, som dock hade specialstuderat forne Rotanspelaren Niklas Karlsson, och "skottet" med knapp styrfart kunde styras ut till hörna. Målet skulle dock komma - Kalle Gnäll står för en mycket fin individuell prestation på mittplan och frispelar en misttänkt offsidespringande Skedman, som i friläge snyggt chippar in ledningsmålet för de rödblå. Ledning i Svenska Cupen och drömmar om final på Gamla Ullevi började spira i Rotanspelarna. 1-0 stod sig även till halvtid.

Bäst i 1:a halvlek:
- Försvarsspelet. José Mourinho hade varit stolt.
- Inmarschlåten. Soundtracket till Gladiator, "Now we are free" är tung.
- Många profiler i publikhavet. "Vi skapar Rotan"-Torbjörn, "Bingolotto-Mål"-Kari (en f.d. tränare i B-laget som alltid skyllde på Bingolotto-Mål när målvakten tabbade sig), förre huvudtränaren Christer Johansson, Familjen Åsén - förutom Agentbloggaren Mats, även pappa Gunnar och syster Anna, och såklart även en diger skara av 93-tjejer - det värmer alltid. Saknades gjorde dock Resultat-Danne, som enligt uppgift var och kollade när Helenelunds fäktningsdamer hade träning.
- Speaker Mårtenssons säsongsdebut. Lovade gott och stärkte moralen i laget.

Sämst i 1:a halvlek:
- Att vi inte fick chans att inviga den nya läktaren.
2:a halvlek:

Rotebro kom ut till den andra halvleken som ett nytt lag. Tyvärr. Istället för att fortsätta med det disciplinerade försvarsspelet och de framgångsrika snabba omställningarna, valde vi att somna till lite och bjuda in Akropolis i matchen. Och Akropolis behöver man inte ens bjuda in, de kommer ändå (jävla greker) och det skulle inte dröja länge innan de hade sabbat hela partyt med sin närvaro. En lös frispark precis utanför straffområdesgränsen lästes fel av Danne i målet och de 160 närvarande i publiken fick se bollen studsa över en liggande Daniel i målet. Bingolottomål! Målet ger Akropolis energi, medan vi blir lite panikslagna; vi har inga intentioner till eget spel (om inte sparka-så-långt-vi-kan-på-ensam-forward-mot-större-och-starkare-försvarare är ett eget spel) och defensivt ligger vi hela tiden steget efter motståndet. På en inläggsfrispark står vi och sover och deras duktiga mittback som lystrade till namnet Ali Mohammed Mohammed Ali, kunde både nicka i ribban och nicka in sin egen retur, utan att någon i försvaret hann reagera. 2-1 och uppförsbacke helt plötsligt.

Armin och Rolle byttes in på kanterna istället för Lukas och Bacon, plus att en skadad Jonas tvingades lämna till förmån för Leal på högerbacken, vilket förhoppningsvis skulle ge lite energi. Under den avlsutande kvarten skapades också ett par chanser för Rotan. Skedman nickade över på en frispark där målvakten kom helt fel ut, Tomas fick bollen i straffområdet, men målvakten kom ut och avvärjde och Armin fick den bästa kvitteringschansen när han fri mot målvakten volleysköt på den utrusande sista utposten. Matchen slutade 1-2 och Cupäventyret är över för denna gång för Rotebro. Underbart är kort.

Bäst i 2:a halvlek:
- Tomas kamp mot hörnflaggan när han skulle slå en hörna. En kamp som hörnflaggan vann.
- Calle Mellström. Imponerade som mittback hela matchen, där han visade pondus och styrka. Duktig med fötterna och säker i defensiven. Bäst på plan (även om speaker Mårtensson utannonserade Lukas som matchens lirare).

Sämst i 2:a halvlek:
- Att vi var "somniga" som Mbye hade uttryckt det från minut 46 och framåt.
- Defensiva fasta.
- Att det inte blir någon final på Ullevi.


Vi gör en godkänd insats, där den första halvleken är den bästa under försäsongen, men där den andra halvleken drar ner betyget ordentligt. Vi kommer av oss i passningsspelet och rörelsen i laget är för dålig, vilket gör att vårt spel präglas av långbollar. Vi måste också bli bättre på defensiva fasta situationer. Återigen släpper vi in mål på dessa, det har blivit för många under försäsongen.

Ikväll fortsätter drillningen inför seriestarten, med match mot rivalerna, tillika lillebror Bollstanäs SK. Undertecknad har aldrig varit med och förlorat mot lillebror och ämnar fortsätta bevara den sviten. Derbi del Norrort spelas på Bollstanäs IP ikväll klockan 19.30. Välkomna!

P.S. För de som missade matchen kan här se höjdpunkterna från matchen. Notera skillnaden i längd mellan de båda lagen så kanske man kan förstå att vi är lite sämre på fasta situationer...

11 kommentarer:

  1. Nummer 12 där, Mohammed Ali, sällan har jag sett en mittback så totalt plocka bort och "klä av" stjärnan Hedman! Killen hade en timing i brytningarna, en spänst i nickandet och hade alltid en förmåga att få in sin egen storvuxna kropp mellan Hedman och bollen. Det såg ut att skilja minst 3 divisioner mellan de två! Sen gör han avgörande målet också - med samma lätthet. Ändå är Hedman ju vår stjärna och lagkapten...

    Om det inte vore för att han tröttnade och fick kramp (vilket reser ett visst frågetecken för konditionen - därmed träningsvilligheten) så hade jag sagt att den killen spelar i minst super-ettan inom kort!

    I övrigt imponerade backlinjen i Rotan - utom på fasta situationer där man dels är för korta i rocken men även saknar rätt spänst. Rotan får se upp på fasta situationer och när ni möter lag med spelidé att tjonga inlägg för nickande, storvuxna center-tanks.

    Sen kan man fortfarande i Rotan (trots alla nyförvärv) känna att laget saknar en "regista" på mittfältet, någon som kan styra spelet, hålla i bollarna, vända upp och byta kant. Karlsson var lite åt det hållet förra året men ändå inte renodlad och idealisk i rollen. Som det verkade mot Akropolis så blev Rotan ganska lätta att "läsa av" för motståndarna p g a avsaknaden av spelfördelare och kreativitet på mittfältet.

    SvaraRadera
  2. Den där "Anonym" är en flitig kommentator på bloggen. Hedman får nog vara nöjd med att göra mål då, om han nu mötte en blivande stjärna. Om Armin hade petat in lobbframspelningen från Hedman hade Unge Bortplockade svarat för 1+1. Tänk när han möter backar som inte ser ut att spela 3 divisioner högre, då kan vi förvänta oss 4+4, annars rycker vi kaptensbindeln tycker jag...

    Angående "regista" så är väl tanken att Kalle ska växa in i det närmaste tiden. Framspelningen till Johan är förstklassig, hans andra halvlek mot Enskede var bra. Kan Rotan behålla ett spelövertag under två halvlekar så kommer det nog underlätta för Kalle också.

    Det som inte nämnts är frånvaron av David Ström, petad i cupmatchen. David har enligt honom själv känt sig lite sliten i ljumskarna och vilat från några träningar, men spelmässigt känns han som den kanske mest självklara kantspelaren i ett 4-2-3-1 med sin speed och vänsterdoja. Kantspelet i andra halvlek kändes inte stekhett, hade varit kul att se vad D.Ström kunde bidragit med.

    Yeah, yeah. Kul att någon tar sig tid att komma med åsikter i alla fall. Tror dock att man ska försöka ha lite is i magen som supporter och inte elda upp sig så mycket över matcherna såhär tidigt. Med Christers 4-4-2 kanske man hade haft en bättre chans att vinna just den senaste matchen, men ska man sikta högre långsiktigt så måste man ibland ta ett steg tillbaka för att kunna ta två fram.

    Jag är övertygad om att Rotan kommer vara bättre i år än i fjol. Vågar nästan lova det

    SvaraRadera
  3. Haha det är skönt att Anonym tycker Rotans spelmotor förra året var Niklas Karlsson?! Varför inte slå till med att Fittbob var motor nr 2? Vet inte om jag riktigt kan hålla med Anonym i någon punkt efter detta uttalande.
    Anonym skärp dig!
    (Inget ont mot dig Karlsson <3 men någon motor är du fan inte)

    SvaraRadera
  4. Inte Kalle heller.

    SvaraRadera
  5. Kalle kommer nog med tiden att växa in i rollen som mittfältmotor. Jag saknade i alla fall D.Ström som visade fina tendenser mot Enskede.

    SvaraRadera
  6. Jo, men det är väl kul att snacka lite fotboll Åsén!
    Kalle har för bråttom framåt om han ska vara spelfördelare. En spelfördelare gör som Xavi gör: vänder om, håller i bollen och fortsätter letar BÄST rätt passning (och det var Karlsson en av få på mittfältet som gjorde förra året. Det var det jag avsåg med mina kommentarer, annars håller jag med om att Karlsson inte var en "riktig" spelmotor).

    Kalles agerande, liksom flertalet på mittfältet, är att när de sätts under press så försöker han dribbla eller passa direkt eftersom han hamnar i tidspress. Han måste träna på att agera som en regista: att förmå skapa sig egen tid, eget utrymme och lugn genom att vända om, backa, suldrag helt enkelt hitta ytorna för sig själv att agera - och sen leta BÄST passning snarare än pressas till att passa eller dribbla under press från motståndare. Men visst är Kalle en bra spelare med rätt förutsättningar att växa in i rollen! (Åtminstone finns det ingen annan i Rotan med BÄTTRE förutsättningar än Kalle just nu...)

    Jag har nu bara sett Akropolismatchen hittills men visst såg det bättre ut än förra året för Rotan så jag är inte speciellt uppeldad utan tror också det kommer gå bra i år (dock skulle jag bli glatt överraskad om det räcker till uppflyttning).
    Mina kommentarer om nr 12 i Akropolis ska ses som uppskattning från en fotbollsälskare åt en duktig spelare i motståndarlaget snarare än kritik mot Hedman och Rotan.

    SvaraRadera
  7. Tycker tyvärr att vissa lever på gamla meriter i Rotan.

    SvaraRadera
  8. Själv tycker jag det är positivt att spelare är trogna klubben och att man försöker värva tillbaka de som spelat i Rotans pojklag eller som är uppvuxna i Rotebro med omnejd. En klubb av Rotebros storlek, inklämd mellan jätteföreningar som BSK, Väsby och United, ska egentligen inte kunna ha råd med ett A-lag högt uppe i seriesystemet och värva nya spelare (såvida man inte hittar en Hugo Stenbeck eller nån som pytsar in pengar), så därför ska man nog vara glad att vi har även de som "lever på gamla meriter". Det är nog klokt att satsa därtill på både egna ungdomar, hemvändare, de som inte fått utrymme i grann-storklubbarna.

    SvaraRadera
  9. Håller faktiskt med anonym angående Karlssons roll som spelfördelare i förra årets Rotan. I de matcherna jag såg var det helt och hållet Karlsson som var den som höll ihop laget, lugnade ner tempot och var den klart bolltryggaste på mitten. Tror hans frånvaro kommer märkas. Kalle ser jag väl inte riktigt som samma spelartyp...

    Kanske Lukas ska gå in på mittfältet med sitt lugn och sin sköna teknik?

    SvaraRadera
  10. Det sorgliga med hela diskussionen är att slutsatsen från alla håll måste bli att Rotan saknar en spelfördelare på mitten. Man får inte ut max av Kalle där, samtidigt finns det ingen i dagsläget som gör det bättre än Kalle heller. Det roliga i kråksången är att den som kanske är bäst som regista i hela division 2 är Rotans fiende nr 1. Vad ska du ha för att komma till Rotan Åberg?

    SvaraRadera