ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1

tisdag 1 mars 2011

Gambiansk mage gav första segern

Tillbaka på "Upp-i-tvåan"-arenan, Skytteholm, och återigen mot favoritmotståndaren Råsunda, så kom också den första efterlängtade försäsongssegern i söndags. Detta på grund av en bra andra halvlek, pigga inhopp och en gambiansk mage.

Skytteholm - arenan som får oss Rotebroare att minnas kvällen för två år sedan då platsen till division 2 säkrades efter många om och men - skulle vara centrum även för Rotebro anno 2011:s första seger, då som nu mot Råsunda. Till matchen kom vi rödblåa med två förluster och med färre bollpass än ett genomsnittligt Schacklag i benen, utan ett bestämt spelsystem och utan flera av lagets nyckelspelare. Hur skulle det här gå?

Inte så jäkla bra till en början skulle det visa sig.

1:a halvlek
Ja, matchen fick då inte den karaktär som vi hade önskat. Vår illa satta press var inget problem för det spelskickliga motståndet att spela sig förbi och Råsunda kunde gång på gång komma fram till farliga situationer på båda kanterna, medans vi tappade boll snabbt igen efter att ha vunnit den; ofta på grund av våra låga utgångspositioner, främst på innermittfältet. De gånger vi kunde komma till avslut eller någon form av offensiva intentioner var det genom långa bollar och gammal klassisk Rotan-fotboll - ett spel vi inte vill ta i med tång ens. Nej, klart underkänd första halvlek både defensivt som offensivt. Självklart låg vi under i halvtid också. Syndabock: en i övrigt mycket duktig Calle Mellström, som inte hade någon att passa och därför valde att spela en gammal AIK-kompis i Råsunda som gav de vitklädda ledningen efter att ha väggspelat med stolpen först. Men med lite bättre skärpa hos anfallarna i Råsunda hade matchen varit avgjord i halvtid, så 0-1 är ett resultat som var smickrande för oss helt klart.

Bra i första halvlek:
- Planen. Att inte halka vid varje vändning eller att inte ha en snövall som läktare kändes nästan surrealistiskt. Men kul!
- Kaffet ska enligt rapporter ha varit gott...

Anus i första halvlek:
- Rotebro.
- Bollarna på uppvärmingen - hade legat i ett kylrum under hela vintern, för att sedan pumpas till bristningsgränsen. "Dink!" sa det om dem. Vet inte om det var samma boll på matchen, vi rörde den nämligen inte...

2:a halvlek
I halvtid fick vi smaka samma superdryck som de tecknade figurerna i "Space Jam", vilket gav ösnkad effekt direkt. 1-1 var ett faktum innan åskådarna ens hade vaknat från tristessen i första halvlek. Cesar målskytt, en av fyra inhoppare i halvtid, på inlägg av Unge Framspelande. Ett lika oförtjänt som förlösande mål. Andra halvlek blev en klart jämnare historia; vårt presspel fungerade klart bättre (men var fortfarande långt ifrån klockrent), vilket gjorde att vi kunde vinna boll högre upp, samtidigt som Råsundas innermittfältare fick jobba hårdare för att hamna rättvända. Segermålet kom på hörna efter att Mbye Camara tagit det okonventionella beslutet att välja magen som avslutarkroppsdel, och bollen tagit ett lika okonventionellt beslut att rulla mellan målvaktens ben och sakta sakta maka sig över mållinjen. Ett drömmål som skulle bli matchens sista och som förkunnade Rotebros första seger för 2011. Förhoppningsvis inte den sista.

Bra i 2:a halvlek:
- Vändningen - visar på moral, som Sven-Göran Eriksson hade sagt.
- Försvarsspelet över hela banan - satt klart bättre och underlättade anfallsspelet.
- Speaker Mårtenssons närvaro på läktaren under och i omklädningsrummet efter matchen - en moralhöjare även utan en mikrofon vid munnen.
- D. Ströms filmning till ett fantastiskt frisparksläge. '
- Keywans löpning till nämnda frispark. Satte nytt rekord i maxhastighet i Solna.

Anus i 2:a halvlek.
- Keywans avslut av nämnda frispark. Valde att sparka skiten ur bollen och lyckades nästan ta sig in till C-planen på Skytteholm.

Sammanfattning:
Vi gör en godkänd match, där vi visar upp två vitt skilda ansikten i de olika halvlekarna. Vi tar självklart med det positiva från andra halvlek, men måste också träna på det som inte fungerade i första. Motståndet var förvånansvärt starkt och borde i ärlighetens namn vunnit den här matchen, men det är skönt att vi kan vinna även när vi inte förtjänar det. Nu får vi hoppas att vi kan fortsätta på den inslagna vägen och slå tillbaka Enskede på lördag. Missa inte det!

/#13

P.S. Ska försöka lägga upp bilder från matchen, men just nu behandlas datorn för en liten släng av sjukdomen AIDS, så det får vänta. D.S.