Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1

söndag 5 september 2010

Spöket är kvar - men seriesegern har försvunnit

Varför kan inte alla matcher spelas på Skinnaråsen? När planerna ser ut som den igår på Vegavallen i Tierp, så svarar vi alltid med att spela lika dåligt som planens kondition. Strömsbergspöket är kvar och smekmånaden i tvåan är över.

Ghostbusters kom aldrig till undsättning igår för Rotebros räkning när Strömsbergspöket skulle dammsugas bort från våra sinnen. De hittade väl inte till planen i skogen och vi fick se oss besegrade för andra gången i år av Tierplaget, som i och med vinsten gick om oss i tabellen. Vi ligger nu på en fjärdeplats eftersom även lillebror passerade oss efter seger mot Sundsvall.

Startelvan bjöd på ett par överraskningar och såg ut som följande:
DanneLukas, Mbye, Sheriff, WiklundH
Kalle Gnäll, Leal, Karlsson, #14
Seb, Unge Tunge

Kapten fick fortsatt förtroende som anfallare och WiklundH startade som ytterback för andra gången denna säsong. Med Kabba som mittback i Strömsberg så lade Gambia beslag på tre av fyra mittbacksplatser i matchen. Måste vara något rekord inom svensk seriefotboll.

1:a halvlek

Vegavallen bjöd på ett ganska undermåligt underlag, som släppte väldigt lätt och lät inte bollarna rulla länge på den ojämna mattan. Vetskapen om att vi aldrig spelar bra på dåliga planer försökte vi tränga undan från våra sinnen och fokuserade istället på Armins glädje över att få vara kameraman denna resa. Fuck You Berg kunde inte slappna av en sekund när den spralliga iraniern sprang runt med hans 10 000:-kamera.

Matchen inledde med varsin målchans för lagen, Rotebros chans sumpade Unge Återigen Måltorre som sköt över efter att ha rundat målvakten. Första kvarten var jämn spelmässigt, där båda lagen bjöd på ganska stora ytor som gav både oss och Strömsberg ett par chanser. Eftersom "Kuken, ballen - Vegavallen" saknade ett matchur så vet jag inte när 1-0 kom men, som så ofta, kom det oinbjudet och som en blixt från klar himmel. Efter en rad olyckliga incidenter rensas bollen upp mot Sheriff som missar bollen och sätter Strömsbergs anfallare i ett två-mot-ett-läge mot stackars Mbye och helt plötsligt låg vi under. Det dröjer inte länge innan olyckan är framme igen; en misslyckad rensning och obefintligt markeringsspel i straffområdet gav Strömsbergs stora anfallre chansen att nicka in tvåan, vilket han så gladeligen gjorde. Trots tvåmålsunderläge lyckas vi ändå repa oss och skapa några fina chanser innan halvtidsvilan. Närmast kommer Unge Liggande som, efter att målvakten räddat en klack från Seb, tar tre avslut på fem sekunder. Alla liggandes och alla värdelösa. Mål där hade nog behövts för att det skulle bli riktig match de avslutande 45.

Karlsson rädd på mållinjen

Övrigt i första halvlek:
- Laget hade fått nya uppvärmingströjor. Lasse valde att beställa sin gamla storlek, XXXL, vilket gjorde att vi såg ut som ett juniorlag på uppvärmningen. Satte väl knappast skräck i Tierpborna.
- Vi måste vara det bästa "skott-på-uppvärmningen-"laget i serien eller kanske i hela Sverige. Vilka missiler vi dunkar in bakom Danne och Berg! Till och med prinskorvsKarlsson får träff, även om han får skjuta närmare än oss andra.
- "Nu gäller det att vi har disciplin pojkar, mång
a står på två varningar så inga dumma kort nu!" sa Christer innan vi klev ut för första halvlek. Tre minuter senare står Alex med dumstrut på huvudet, framför domaren som räcker upp Svampbobs tredje gula kort för säsongen vilket innebär avstängning i nästa match. Disci
plin var ordet.

2:a halvlek

Planen var inte bättre i andra halvlek. Det var inte heller vi, snarare tvärtom. Inför de sista 45 minuterna ändrades det om i laget, Seb gick ner som mittback, Kalle upp på topp, Sheriff ut som högerback och WiklundH upp på högermittfältet. Den andra halvleken präglas av att vi har en del boll, men har svårt att skap
a någr bra chanser. Det enkla, raka och effektiva spel som Strömsberg behärskar, med uppspel på mötande forward följt av utspel på kanterna, (främst den högra där deras bloggare skördar triumfer med sin snabbhet och goda teknik) fungerade klart bättre än det spel
vi pröva
de oss på. Vad det nu var för spel. Djupledsspelet som fungerat bra i första halvlek mot deras tröga backar var inte lika framgångsrikt mot ett klart lägre försvar i andra halvlek. Slarv och missförstånd gjorde att vi inte kunde komma längre än till straffområdet där det tog stopp. Strömsberg var istället farliga i kontringar och på sina hundra hörnor, där deras gambian nickade över hälften av chanserna. Trots att nyförvärvet David Ström gjorde Rotandebut
och trots att även Bani och
Hagamannen fick beträda planen kom vi inte särskilt nära en reducering i andra halvlek. Istället kunde Strömsberg straffmåla in en kontring i sista sekunden, efter att Danne fått ett mycket märkligt gult kort (ja, han är avstän
gd nästa match) i ett friläge. 3-0 vilket innebar att Tierplaget passeras oss på målskillnad i tabellen.

David debuterar

Övrigt från andra halvlek:
- Domaren försökte slå nytt längdrekord i hur långt en mur får stå från frisparksskytten. Det var snarare 15.9 än de korrekta 9.15 meter som vår mur fick finna sig i att ställa upp på. Märkligt.
- Unge Filmande fick inte med sig någonting. Måste bli bättre på att lägga mig.
- Unge Frustrerande tappade b
ort sin Coca-Cola innan bussresan hem. En olycka kommer sällan ensam.
- Som om inte den borttappade colan var nog - WilkundH vinner två (2) klunsar som gav honom två läsk framför ögonen på Unge Ledsne. Olyckor kommer fan i flock!
- Karlssons fokus låg mer på United-Sundsvall eftersom han spelade för hela lönen på den matchen. Tyvärr gick han plus på sina spel.

Jag vet inte varför, men matcherna mot Strösmberg är på något sätt alltid säsongens tråkigaste och mest frustrerande. All heder till dem dock som spelar ett fysiskt, men också vägvinnande fint anfallsspel med många duktiga spelare i offensiven. Bäst på plan igår var, enligt mig, deras innermittfältare
med nummer 9 på ryggen. Tvåvägsspelare som briljerade med god spelförståelse och teknik, blandat med ett bollvinnande defensivt spel. De förtjänade segern även om 3-0 var i överkant. Jag tycker inte att vi gör någon jättedålig insats, men blir straffade för våra misstag och sätter inte någon av våra chanser i första halvlek. Att spela mot ett starkt Strömsberg på en dålig plan i underläge blev för svårt i andra halvlek och förlusten går tyvärr inte att förklara bort.

Förlusten var vår första i samband med bussresa, vilket får en att fundera över andra ting som man trodde var evig sanning. Är jorden verkligen rund? Är Haga verkligen ond? Har Karlsson verkligen ben gjorda av korv?