ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


tisdag 24 maj 2011

ESK-Rotebro: Delad poäng och delade känslor

Ghostbusters var på Enavallen i rödblåa kläder för att mota bort ett grönt spöke. I en halvlek. Sen bytte dom plats med Rotebro och Enköping skrämde sig tillbaka in i matchen. Det räckte till delad pinne... och delade känslor.


Enköpings SK - Rotebro ISFF 2-2 (0-2)



0-1 Johan Hedman (3)

0-2 Roland Mendy (37)

1-2 Joel Rajalakso (73)

2-2 Heradi Simba (84)

Publik: 648



Senast vi var på Enavallen möttes vi av kastvindar, minusgrader och en fotbollsplan som till och med BK Häckens spelare hade vägrat spela på. När vi anlände denna vackra senvårsöndag var visserligen de starka vindarna kvar, men minusgrader hade förbytts till solsken och sommarvärme och planen höll nästan Skinnaråsenklass. Det kunde ju bli riktigt trevligt det här.



Litet orosmoln på Rotebrohimlen var dock att tänkte vänsterbreddaren Tomas Amanuel...ish, anlände till Enköping med en fotskada som stoppade honom från spel och tränarparet blev tvungna att göra en sen ändring i startelvan som för dagen såg ut på följande vis:

Lelle

Lukas, Mbye, Lennerman, Petros

Bacon, Keivan, Simon, Kalle

Skedman, Rolle



Bänken: Armin, 14, Cesar, Leal, Vigge, Danne



Simon fick ta steget upp på mittfältet med tanken att bidra med tuffhet och styrka mot ett förmodat starkt grönsvart innermittfält hos motståndarna medan Rolle fick som uppdrag att med sin snabbhet löpa djupa sår i Enköpingsförsvaret.



1:a halvlek:



Ja det började onekligen bra för de rödblåa och Cribba och Grabben fick mysa ordentligt när deras ena drag för dagen - Rolle som forward - gjorde precis som planerat, nämligen löpte igenom och serverade Skyttekungen Skedman ett läge som han inte kunde missa redan i den tredje minuten. Alltid skönt med ett tidigt mål såklart, men samtidigt svårt att veta hur man ska förhålla sig till resterande del av matchen när förutsättningarna plötsligt skakas om. Ska vi lägga oss på försvar och försöka bevaka vår ledning eller fortsätta enligt matchplanen? Vi faller visserligen lite väl långt ner med innermittfältet emellanåt, vilket medför att Enköping får kontrollera spelet farligt högt, men utan att skapa annat än ett par hyfsat farliga frisparkar som resultat. Istället är det vi som kontrar oss framgångsrikt till målchanser. En för dagen mycket inspirerad Roland Mendy (för övrigt födelsedagsbarn idag) löpte sig fri kort efter ledningsmålet men blev bruten precis innan avslut och Skedman var bara ett värdelöst avslut från att göra 2-0 med vänstern. Men bollen skulle leta sig in ytterliggare en gång på Jonte-kopian (nej, det var inte bara för att han var neger!) i Enköpingsmålet innan halvtid, när Rolle Martin Dahlin-kastade sig fram på Lukas inlägg efter en frisparksvariant. 2-0 stod sig till halvtid - en ledning som då kändes både rättvis och säker. Sånt kan dock ändra sig snabbt...



Rotanbloggen likes this:

- Vi kom ihåg att packa ner egna strumpor denna gång - förra året fick vi spela i Enköpings bortastrumpor på Enavallen. Det märks att vi har varit med i tvåan ett år.

- Bacon dominerade under planinspektionen med sedvanligt trixeri á la Ronaldinho. En vit brasse helt klart.

- Armin fick Pierre att garva läppen av sig när han försökte sig på ett "Bapupa-inkast".

- Rolles speed. Kul att Rolandinho äntligen fick ut maximalt av den under första halvtimmen!

- Domaren, faktiskt. En skön kille som gick att prata med.

- Lennerman och Mbye är fan k-u-n-g-a-r i luften. Alla lag som försöker lyfta bakom vår backlinje - come an bara!



Dislikes:

- Vi måste fortfarande fa-an lära oss att få lite längre anfall emellanåt. Anfallsparet Rollman må ha skapat oreda, men hade det fortsatt så hela matchen hade vi behövt mer syrgas än Limpar i Mästarnas Mästare.

- Enköping skapade ändå några halvlägen på fasta... och vi visste sedan tidigare att vi kan vara lite svaga på defensiva fasta. Den känslan ville vi inte ha med oss till andra...

- Enköpingsklackens vokabulär. Gamla gubbar som visar engagemang är härligt. Gamla gubbar som skriker könsord är bara osmakligt. Skärpning! Ruben skulle aldrig sjunka så lågt...



Andra halvlek:


Matchbilden påminde ganska mycket om den första halvleken, med undantaget att vi inte tilläts kontra lika effektivt. Istället skapar vi våra chanser genom kombinationer och kanterna. Kalle har ett bra läge att öka på när han efter väggspel med Skedman kommer ren, men tyvärr lite för nära målvakten som räddar till hörna. Armin gör ett ganska piggt inhopp och trampar runt någon gång och får in bollen utan att det blir hyperfarligt. Istället fortsätter Enköping trycka på. Joel Rajalakso oroar en del med sina löpningar bakom ytterbackarna, men ESK:s anfallsförsök resulterar allt som oftast i hörnor eller inkast långt upp. Deras fasta skulle dock skapa mer än oro. Med ungefär 20 minuter kvar slås en lång frispark några meter in på vår planhalva. Lelle är lite för het och missdömer totalt, men som tur är finns Mbye bakom som en räddande ängel på mållinjen och Carl General som rensar bort i målområdet. Vi som fanns på plats från Ruben (5 pers) kände en viss oro från sidan då det kändes som att en rejäl medvind hjälpte ESK att orka löpa medan vi såg trötta ut, framförallt på mitten. Vår anfall blev kortare och kortare och Lelle hade lite problem i luften för dagen. Med 20 minuter kvar kändes det dock som att vi skulle klara av det utan större problem, men som så ofta när man känner sig bekväma så får motståndarna ett skitmål. ESK har hörna från vänster. Vi har Kalle på första ytan, Mbye i första zonen i målområdet och Jonas på första stolpen, där ESK också har en gubbe. När hörnan slås går gröningen ut några meter på en tom yta mellan Kalle, Mbye och Jonas där ingen egentligen har ansvaret och det således är svårt att klandra någon. Att han sedan får en halvträff på huvudet till en spelare som får felträff med vänster så att bollen dimpar ner till Rajalakso som kan raka in den i öppen kasse - dä 'ä otur och vidrigt irriterande. Bra gjort av ESK om det är en intränad variant, men samtidigt krävs det sjukt mycket för att lyckas hitta just den ytan samtidigt som deras kille inte kan få så mycket kraft på bollen. Skitmål!



Men om första målet var ett skitmål var andra målet ett fenomenalt skitmål. I 83:e minuten får ESK ett inkast (då ska det inte vara målchans om inte Rory Delap kastar). I ett sjukt trångt målområde går Lennerman upp, med Simon och två ESK:are runt sig, missar så att bollen studsar i målområdet mot Lelle på linjen som har en jättestor spelare som backar bak mot honom så att han bara får fingertopparna på den och på mållinjen kommer en ytterliggare gröngöling och touchar in den på huvudet. Återigen en otroligt tilltrasslad situation där ESK har fem gubbar i vårat målområde. Det enda man kan konstatera är att bollen inte ska få studsa i målområdet på ett inkast. Ett fair mål som ska vara godkänt, med otroligt frusterande att både Lennerman och Lelle bara blir sådär lagom smågruffade på att det inte bör dömas bort. Kunde vi inte haft en italiensk domare?!



Efter detta skapas det inga fler riktigt heta målchanser. Oavgjort borta mot Enköping får väl ses som ett okej resultat som många säkert hade tagit på förhand, men som esk.nu så idiotiskt hävdade så bör naturligtvis inte bägge lagen vara nöjda med varsin poäng, vi hade ju för fan 2-0 med en kvart kvar!



I övrigt:

- Tar vi med oss att vi varit tillräckligt bra för att kunna vinna samtliga matcher hittills i år...

- ...men att vi inte har råd att tappa poäng i slutminutrarna om vi ska slåss i toppen.

- Skulle Cesar släppt bollen till Armin i ett kontringsläge 2 mot 1...

- Tycker vi det är tråkigt att vi har två grymma målvakter som tyvärr stått för några missar hittills i år vilket gör att rikspuckon tycker att vi ska köpa ny målvakt. Rotanbloggen lovar att inget lag i serien har så bra reservmålvakt på bänken - oavsett vem som står.

- Är vi trots allt bara två poäng från serieledning och möter ledarna nästa omgång. Vi är fan med i racet!



Nästa vecka är det återigen dags för Rotans grabbar att ta med sig dammsugarna på bortamatch. Denna gång ska det jagas spöken i Tierp. Tar Ghostbusters tre poäng då finns det alla chanser i världen att börja drömma om ännu ett kapitel i sagan som skulle kunna bli fiktion i ett annat bustersammanhang - fotbollstidningen.



/Skyttekung Skedman & Åsen "Ruben" Mattsson

7 kommentarer:

  1. HAHA, gamla gubbar som skriker könsord? Har varit på nästan varenda esk match sedan 2002 och aldrig hört något liknanade? Lite avundsjuka bara för att ni snittar runt 150 på era hemmamatcher och inte har någon publik? Tror då de...

    SvaraRadera
  2. Anonym har tre frågor. Rotanbloggen tar sig alltid tid att svara

    Svar på fråga 1: Ja, du tolkade inlägget korrekt.
    Svar på fråga 2: Vad du hört eller inte hört under nio år har vi lite svårt att veta.
    Svar på fråga 3: Lite avundsjuka, absolut, vi skulle gärna ha mer publik. Men med tanke på att vi ligger trea i publikligan trots att vi tar inträde och har en tiondel så många sittplatser som Enavallen så får vi nog vara nöjda. Hemmafacit: 3 matcher, 9 poäng. Det räcker så.

    SvaraRadera
  3. ESK har ju faktiskt ett publiksnitt som är 60% större än Rotebros just nu.

    Faktum är att det faktiskt också var fallet förgående säsong. (Då snittade ni strax under 200 personer per säsong)

    ESK tar givetvis också inträde på sina hemmamatcher. (Trodde faktiskt att ni på Rotanbloggen om några hade koll på detta, ni verkar ha bra koll på alla lag - trodde ni sett dem live)

    Denna matchen så hade ESK gått ihop med ett antal sponsorer för att erbjuda gratis inträde i tron om att Rotebro skulle komma med flera supporters. Sådant blev dock inte fallet, det blev inget publikrus från Rotebro och inte heller syntes RUBEN till - Synd. (Ruben är ett mycket skönt intitiativ för övrigt)

    Tycker det är mycket synd att så otroligt få människor förstår att ni faktiskt spelar en underhållande fotboll, att de inte letar sig ner till Skinnaråsens IK.
    Kan det vara en miss i marknadsföringen eller är de helt enkelt inte fotbollsintresserade?

    Ni grabbar förtjänar verkligen ett bättre öde!

    SvaraRadera
  4. Amen vafan, i Rotebro bor det typ 2000 människor varav de flesta bor på vårdhem och inte får gå utanför sina lyckta dörrar. Vi konkurrerar dessutom med alla stockholmsklubbar om publiken, medan Enköping är en stad med ett lag med tradition och som spelat i allsvenskan under 2000-talet. Att vi bara har den här diskussionen om publik visar ju på att Rotebro är grymma i jämförelse med sin storlek även på detta område. Inget ont om Enköping dock...

    SvaraRadera
  5. Kan man lika den repliken?

    SvaraRadera
  6. Det innebär att ungefär var fjärde Rotebrobo (av de som har möjlighet)+ en och annan från Uppsala kommer på matcherna. Inte så illa!

    SvaraRadera
  7. OKEJ! Nog om ESK och Rotans publik. Nu vill jag läsa bloggens "inför Strömsberg". Det är ju serieledarna som väntar! Hur ska ni få bukt med dem? De är rätt tunga att möta som jag minns från förra året. Parling och Berglund är dessutom vassa.

    Min syn: för en gångs skull så tänker jag ju defensiv-spel á la GUSK - men med Rotans patenterade vassa kontringar. Backa hem med 7 spelare på rätt sida. Bara Tomas, Rolle och Hedman får slippa. Sen när ni bryter så direkt till Kalle med bollen som slår långa kontringsbollen (efter marken helst!) på diagonalt löpande (svårare att markera så!) spelare av de tre där framme. Sen får de tre kombinera så gott det går mot 4 backar och med lite tur så blir det några fler mål till Rotan än SIF!

    SvaraRadera