ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


söndag 18 april 2010

4.80 gånger pengarna. Årets bästa spel!


14.00 den 17 april 2010 var ett historiskt klockslag för Rotebros Idrottsförening, då tidernas första div 2-boll rullades igång på Skinnaråsens (konst)gräsmatta. För motståndet stod Västeråslaget Skiljebo SK med det gamle utlandsproffset och "evige talangen" Jonny Rödlund som tränare. Rödlund, som både startade och avslutade spelarkarriären i Skiljebo är ny för året på tränarsidan. Med en andraplats från fjolårssäsongen (efter fantastiska Dalkurd) och med tidigare div 1-erfarenhet är Skiljebo en av förhandsfavoriterna till seriesegern. I en undersökning gjord av Enköpings lokalblaska tror 9 av 12 tränare i div 2 norra Svealand att Skiljebo placerar sig topp 3 i år. Men men, förhandstips är till för att spricka, och sprickor skulle det visa sig finnas i Skiljebos försvar...

Rotebro, som startade med tidigare nämnd elva, kom till spel med en stark men oviss försäsong i ryggen. Som representanter för United Mopeds uppmärksammade inför matchen hade Rotan inte matchats mot ett endaste div 2-lag inför premiären. Läge för premiärnerver alltså. Dock kunde den som startat dagen med DN kunnat njuta av att Rotebro fortsätter den årliga klättringen på Dagens Nyheters lista över 08-områdets bästa lag under allsvenskan och superettan. 2008 rankades Rotan på 28:e plats, 2009 17:e plats, för att i år slå sig in på en 10:e plats. Man frågar sig där "Kan spelarna bära upp Barca-tröjan utan att skämmas?". Detta återstår att se, men kul att Rotebro fortsätter att uppmärksammas i ALLT FLER i sammanhang.

Inför matchen hade Unge Tunge i samspråk med övriga ungtuppar som gjort ett flertal säsonger i klubben enats om att hedra Aris Wartanian med svarta sorgeband och en tyst minut. En fin manifestation som kändes väldigt viktigt för oss alla att genomföra. Rotanbloggen kontaktade även lokaltidningen Mitt i för att uppmärksamma detta och de antydde att v.16-numret som går i tryck på måndag kommer att innehålla åtminstone en notis om detta. Något annat som genomfördes denna dag var sportchefen Per Karlssons värvning av Viasat-profilen Henrik Strömblad som speaker. Strömblad som mött Rotebro som spelare både som ung i Eckerö, och gammal i Djursholm. Som ung var Rotebro skräckmotståndare för sin brutala spelstil och sina skrupelfria spelare, senare blev Rotebro en skräck för målvakt Strömblad som fick slänga ut hela sju bollar på Skinnaråsen med Rotans unga, snabba gladfotboll. En inramning värdig en division 2-premiär!

Matchen startade i ett klart högre tempo än någon av de 140 i publiken fått skåda någon gång under 2009. Skiljebo visade omgående att de hade ett starkt och spelskickligt mittfält som tog tag i matchen från start och de skulle komma att föra matchen och rentav dominera såväl bollinnehavsmässigt som chansmässigt under första halvlek. Lagets nr 10 var fantasiskt duktig som trequartista mellan mittfält och anfall. Han rörde sig fritt över stora ytor och det var egentligen ingen Rotanförsvarare (eller mittfätare) som riktigt hängde med när han ändrade riktigt med sin låga tyngdpunkt. Den enda som skulle komma att överglänsa honom var Rotankeepern Danne Andersson som var fullständigt fenomenal. Rotebro spelade, som United/AIK/Assyriska-profilen Micke Thorstensson skulle uttryckt det, löjligt rakt. Ibland var det rena rensningar för att få andas, ibland var det brist på tålamod, men oftast var det kanske brist på alternativ eller Skiljebos förmåga att stänga ytor som gjorde att Rotan aldrig lyckades etablera något spel. Å andra sidan har kortpassningsspelet aldrig varit lagets styrka och som BSK-Lind skrev i gästboken är det Rotebros starka offensiv, kanske främst individuellt, som ska utmärka laget i division 2. Så även i denna match, då Rotans enda riktiga anfall under första halvlek var ett mönsteranfall mellan Unge Tunge Johan Hedman, "Kvicksilvret" Kalle Gnäll-Ramsell och #14, Fredrik KJellberg.

Höjdpunkter från 1:a halvlek:
Minut 1' Niklas Karlsson glidtacklar för första gången i karriären. Två gånger dessutom!
15' Frispark Skiljebo strax utanför Rotebros straffområde. Slås med höger inåtskruv mot krysset, men Danne gör matchens första kvalificerade räddning, kontrollerat.
16' Efterföljande hörna går förbi Unge Tunge och Beng och hela faderullan och hittar så småningom en Skiljebospelare på bortre som drar till med ett lågt pressat skott. Benparad Danne.
20' Snabbt anfall från Skiljebo på Rotans vänsterkant, ett inspel snett inåt bakåt till en fri Skiljebospelare som dock bara får till en halvträff och bollen smiter utanför Dannes högra stolpe.
22' Rotebros försvarare börjar känna sig tillbakatryckta och något stressade, trots ett stenhårt och gediget jobb. Detta tar sig uttryck i ett flertal farligt lösa passningar i egen backlinje, där minst en hade kunnat leda till ett livsfarligt Skiljebo-läge.
23' Boll på plan. Enligt rapporter var det en liten unge som tappar bollen, ska plocka upp den, men kör den gamla klassiska Aris-finten "låtsas-ta-upp-bollen-med-händerna-men-tåpajja-i-väg-den". Halvlekens Höjdpunkt
25' Byte Rotebro. Jakob "Jagge" Lindvall drar sönder baksida lår och tvingas utgå. Tidiga rapporter talar om 6-8 veckors vila. Ersättare på högerbacken Christoffer Nisser.
27' Friläge Skiljebo, Danne kommer ut bra och avstyr
29' Drömanfall av Rotebro som börjar på högerkanten och når Kalle via Alex, som väggspelar (med en klack) med Hedman och avancerar mot straffområdet. Kalle släpper sedan till en framrusande Tung anfallare som fri med målvakten passar till höger (TA-MEJ-FAN) till #14 som bara har att rulla in det historiska 1-0 målet. Rätt dåligt.
30-40 Skiljebo parkerar på Rotebros planhalva och har många halvlägen som Danne har kontroll på. Det ska dock sägas att visst fan bjöds det på en och annan och publikräddning!
42' Sjuk benparad av Danne! Skott utifrån som styrs på en försvarare, Danne påväg åt fel håll men får i sista stund upp ett ben
43' Misslyckad offsidefälla/kommunikationsproblem i Rotans försvar leder till ett halvt friläge. Nisser rusar dock ikapp och lyckas pressa ut skytten i dålig vinkel som avslutar i burgaveln
SLUT första halvlek

Bra i första halvlek:
- Nr 10 i Skiljebo
- Danne Andersson i Rotebro.
- Aris-finten
- Rotans avslutsprocent. 1 skott PÅ mål, 1 mål
- Armeniska supporterklubb
- Sebban höll hela halvleken
- MÅLET!

Bäst i första halvlek:
- #14, alltid.

Sämst i första halvlek:
- Jagges skada
- Alex 5 minuter som högerback. Nervöst
- Att skribent Åséns skulle liverapportera men INTE kunde få det sista matchprogrammet i entrén. P-r-i-o-r-i-t-e-r-a.
- #14 gjorde inte veven. Transferlistad
- Att det tog över en halvtimme för Hagamannen att bli varnad.

I andra halvlek skulle Skiljebo-dominansen mattas något. Det skulle visa sig att vinterns alla mil runt Bredden inte bara skulle has igen i höst, utan redan i premiären skulle framförallt mittfältarna slå personbästa i antal löpmeter under en match. Bashar och Sebban blev tryggare i mittförsvaret efter halvtidsvilan och såg till att minimera antalet målchanser för Västeråsarna, samtidigt som Alex och Karlsson började vinna boll på mittplan. Försvarsmässigt stod vi för en närmast felfri andra halvlek och de skott som letade sig fram till målet tog Danne väl hand om. Och de bollar som letade sig över mållinjen sket domaren att blåsa mål för. Skön...T! Anfallsmässigt höll vi i boll bättre i de avslutande 45 och det psykologiskt viktiga 2-0-målet med tjugo minuter kvar gav oss större ytor att operera på i slutet av matchen. Till slut blev det en ganska komfortabel seger där vi inte behövde förta oss. Eller för att citera #14: "Rätt svårt".

Höjdpunkter 2:a halvlek:

51' Seeeeen avblåsning av linjeman när Unge Tunge kommer tokfri tillsammans med WiklundH (Nej, Rotanbloggen kommer aldrig kalla en linjeman för en assisterande domare)
52'
Danne gör räddning femtiotvå på ett skott från Skiljebos högersida ur dålig vinkel
59' Alex, som stod för ett fantastisk hårt jobb, har chansen att slå en avgörande passning men väljer att fega ur och vända om till högerbacken. Sidleds-Alex!
63' Danne gör dagens publikräddning med en hand på ett bra och hårt distansskott som går rakt mot mål strax under ribban. Han har inte landat än...
64' På efterföljande hörna har Skiljebo förmodligen en boll inne. Samtliga Rotanspelare förutom den räddande ängeln Biyan tycker att nicken är över linjen, men varken huvud- eller linjedomare vinkar för mål. Tack kompisar!
65' Skiljebo försöker en fräckis genom att skruva en vänsterhörna direkt mot bortre, men Danne har ingen lust att släppa ett sånt löjligt mål och gör återigen en enhandsräddning
69' UNGE, TUNGE JOHAN HEDMAN! I en duell några meter in på offensiv planhalva "förlorar" både Johan och Skiljeboförsvararen närkampen, backen hamnar felvänd och bollen hamnar vid Johans fötter som snabbt ser chansen, rycker sig förbi med en knapp meter, håller undan försvararen i 25 meter för att hamna i ett pressat avslutsläge mellan två försvarare och utrusande målvakt. Tunge STARKE Johan Hedman får iväg ett högt avslut med vänster som tar på målvaktens högra arm, går i en båge över målvakten och studsar långsamt in i mål, övervakad av Kalle-Gnäll som inte tar chansen att "sno" Unge Hedmans första div 2-mål. VEVEN går runt minst 3 varv, Johans vårskrik ekade över Norrviken-sjön och samtliga spelare från Danne upp till Biyan samlades i en stående TV-puckshög för att fira 2-0 ledningen. Å det var underbart skönt...
70-80' Skiljebo ställer om till ett 4-3-3 men får inga längre anfall. Istället kontrar Rotebro allt oftare, men utan att hitta fram till något riktigt farligt läge.
80' "INGEN JÄVLA SKIT NU ROTEBRO" ropar Christers lärljunge Johan Hedman till sina lagkamrater. En fantastisk fras som kommer att yttras många gånger under året.
82' Byte Rotebro: UT Biyan, IN Armin. Div 2-debut för Elvis
88' Bashar varnad
89' Publiken börjar lämna arenan med motiveringen "det är ju för fan redan klarrrrt"
90' Byte Rotebro: UT #14 KJellberg, IN Danne Forssmed. Div 2-debut för DF
SLUUUT!

Sammanfattning:
Skiljebo spelar en fantastiskt fin fotboll under första halvlek. Rotan spelar den enda fotbollen de riktigt behärskar; den raka. En grym målvakt, vassa poängspelare och lite flyt är dagens vinnaringredienser, men riktigt rättvist kan man inte säga att det är. Dock är det en underbar skalp och en stark insats från Rotans sida rakt igenom hela laget. Personligen har Rotanbloggen sällan sett ett helt mittfält hålla ihop laget så bra under andra halvlek och stor eloge till backlinjen som lyckas hålla tätt trots ommöbleringar och ett starkt motståndaranfall.

Bäst, hela matchen:
#14, alltid

Näst bäst (och dagens namn):
Danne Andersson!

Bra:
-Laginsatsen
-VEVEN!!
-Tysta minuten
-Sebban klarade 90 minuter. Skräll i ordets rätta bemärkelse

Mindre bra:
-
Fuck You Berg som fotograf
-Fuck You Berg skyller sina bristfälliga fotografkunskaper på "inget autofokus på kameran" Hitta inte på nya ord!
-Karlsson. Alltid.
-Bara 2-0. Borde blivit betydligt mer.

Övrigt:
-Kalle gnällde inte så mycket under matchen. Däremot bowlade vi på kvällen....
-Christer får fortsätta bära "vinnarslipsen" åtminstone en vecka till. Förr om åren fanns även en kavaj, som nu tyvärr har krympt i tvätten...
-Skinnaråsens omklädningsrum för bortalaget går inte längre under beteckningen "omklädningsrum" utan "skrymsle". Kan vara en delförklaring till Rotebros historiska starka hemmaform.
-För första gången på fem år fick spelarna i Rotebro nya väskor dagen till ära. Efterlängtat eftersom tre fjärdedelar av laget använder väskor från lillebror Sollentuna. Tack Lasse!
-Lasse satte traditionsenligt en tusenlapp på Rotebroseger på UNIBETs 4.80 gånger pengarna. Nya krokar i omklädningsrummet önskas. Tack på förhand Lasse!

Nästa vecka fortsätter segertouren till Huddiksvall som inledde med förlust borta mot Köping (Arne vet mer om matchen...), 0-1. Trogna supportrar önskas gästa spelarbussen till kallare nejder för att stötta. Matchstart 15.00. Häng med på tåget in i ettan!

/Rotanbloggen

6 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Wiklund (fullkomligt fritt från H)19 april 2010 kl. 13:24

    Bra ref. som vanligt.

    Svårt!

    SvaraRadera
  3. Pappa till sonen matchminut 23.19 april 2010 kl. 14:06

    Sonen har numera lim på handskarna så att han inte tappar bollen nästa
    gång, men är ändå imponerad av att han fick till en sån fin tåfjutt, klart Rotan materiall år 2020 !

    Forza Rotan !

    SvaraRadera
  4. Gensvarar på din kommentar på våran blogg, jag ligger steget efter dig! Fastän inte Rotan har ens liiten plats i mitt hjärta hade jag svårt att sluta läsa! Gillar Bra/Dåligt summeringarna i halvlek och efter match. Är det nåt du uppmärksammar på våran sida framöver så har jag inte snott det från dig, hittade det på.. ehm, nån annan sida! :) Bra betyg det må jag säga! :) Jag har nu lagt in eran blogg som länk på våran sida!

    / Jocke

    SvaraRadera