ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1

måndag 18 april 2011

Chockförlust i premiären

15.00 blåste domaren för avspark. 15.20 hörde vi signalen. Då stog det redan 3-0 till Kvarnsveden. Då är det svårt att vinna. Rotebro anföll mest, Kvarnsveden gjorde det bäst, gårdagen var ingen premiärfest.

Det här var en match som
vi får lägga in i facket märkt med "Va-fan-hände-där?!". Trots en ganska pigg inledning där bland annat Skedman missar en chans efter tio sekunder och trots att vi för allt spel O
CH TROTS att tränarna Holmberg hinner mumla något om att "det här är ett riktigt skitgäng", så står det 3-0 på resultattavlan på den mysiga arenan som jag glömt bort namnet på i Borlängeskogen. Målen följer ett ganska tydligt mönster; vi kommer inte riktigt in i förstapressen på deras mittbackar som får måtta långt på löpande fyrtorn bakom vår backlinje. Vid 1-0-målet förlängs bollen vidare
till nästa fyrtorn som blir fälld utanför straffområdet av Mellis som är lite på mellis. Frisparken som följer leder till Kvarnsvedens ledningsmål där Danne känns något felplacerad. Samma långboll ett par minuter senare och ett snyggt volleyskott av deras anfallare i bortre hörnet och ytterligare ett par minuter senare är Danne ute och hänger tvätt och helt plötsligt står det 3-0. Va fan händer?!

Trots detta inledande debacle känner vi allihop att vi är det bättre laget och efter att den största chocken lagt sig började vi återigen spela fotboll och föra spelet. Vi bytte uppställning till 4-4-2 med Bacon på topp och Tomas till vä
nster. Kort därefter gör Guffen sitt första mål i division 2 någonsin efter ett vackert anfall där det börjar med ett inkast av Pe
tros på högerkanten och som slutar med en välplacerad bredsida av Guffen på vänsterkanten. På vägen hann även Skedman, Vigge och Tomas röra bollen innan bollen låg i nät. Ett mönsteranfall där vi fick bevisat hur viktigt det är med spelvändningar och ytterbackarnas offensivlusta i vårt anfallsspel. Målet var starten på vår bästa period i matchen; Vi hittade lätt rättvända spelare långt fram i planen och vi gjorde det som Cribba pratat om innan matchen, nämligen vinna våra individuella "matchen-i-matchen-matcher". När vi väl kom bra in i pressen på deras backlinje kunde vi vinna boll högt upp i planen vilket gjorde att vi skapade mängder med chanser; Bacon väggade sig fri med
hjälp av Skedman, men hittade ingen lucka mellan målvaktens ben, både Vigge och Tomas var nära att hinna före målvakten på fina djupledslöpningar och Kalle träffade ribban i slutet av halvleken med en fin frispark. Under denna period lyckades vi också reducera en andra gång då Kalle hittade Skedman med en fin krossboll. Ner till kortlinjen och väl där kunde hela Borlänge Stad förutom Kvarnsvedens vänsterback se att skottfinten skulle komma. Tur då för Skedman att det var just Kvarnsvedens vänsterback och inte någon annan Borlängebo som var målet för denna skottfint och sen var det bara att placera in bollen i krysset med vänsterdojan. 3-2 och paradoxalt nog liten fördel Rotebro kändes det som när vi gick in till halvtidspausen.

Det var roligt att...
...vi lyckades resa oss efter den minst sagt tuffa starten.
...Skedmans guldskor fortsätter att leverera. Det här var fjärde matchen av fyra möjliga som Nikeskorna svarat för mål.
...man kom ut i friska luften efter att 14 förpestat luften i bussen och Lennerman sedan gjort samma dumma sak i omklädningsrummet.
...Bacon kommer mer till sin rätt centralt på planen och var en av matchens bästa.

Annars var det ganska så jättetråkigt att...
...vi ligger under trots att vi gör en bra halvlek mot ett svagt motstånd.
...Blomberg fick rätt i sin oro att det är individuella misstag som kan kosta oss segern.

Det var med stor optimism vi gick ut till andra halvlek. Målsättningen att åka hem med tre premiärpinnar hade inte ändrats trots underläge i halvtid. Nu var det bara att fortsätta ösa på framåt och vända på steken. Vi börjar också på ett lovande vis och fortsätter att skapa chanser. Bacon är pigg och har en fin chans att kvittera efter att återigen haft ett fint samarbete med Skedman. Det ser mer ut som 4-4-2 där Bacon och Skedman spelar som ett klassiskt anfallspar med kombinationer mellan sig. På kanterna finns Lukas och Tomas ofta lediga och framförallt på Lukas högerkant lyckas vi komma runt ett flertal gånger, men målen lyser med sin frånvaro.

Mellis tvingas bytas ut på grund av skada, Mbye ersätter och med cirka tjugo kvar byts även Bacon ut till förmån av Cesar. Desto längre tiden går och desto oftare Kvarnsveden lyckas skjuta bort bollen till sina fyrtorn på topp, desto mer lyste frustrationen igenom i vårt spel. De långa bollarna från egen planhalva blev mer frekventa, men utan det bästa targetalternativet utbytt i Bacon så ledde detta oftast bara till att bollen lika snabbt var tillbaka på vår planhalva. Vi slår våra huvuden blodiga mot Kvarnsvedens desperat kämpande försvarsmur och till sist blåser domaren för slutsignal som förkunnar att vi har förlorat den så viktiga premiärmatchen mot Kvarnsveden med 3-2.

Vi tar i alla fall med oss att...
...Kalle Gnäll gör en stark insats och framförallt sprang mer än resten av laget tillsammans. Etopiskt blod i den grabben.
...det därför inte är så farligt att åka på en tremånaders suparresa över vintern. Konditionen kommer snart ikapp ändå.
...vi har en hel del fina anfall och skapar mången chans, om än mot ett ganska svagt motstånd.
...vi ligger före Sollentuna United på fler gjorda mål inför nästa omgångs Krisderby.

Men kvar i Kvarnsveden kan fan vissa saker stanna. Typ...
...att vi förlorade mot ett lag som kommer få svårt att ta fler poäng än Sundsvall ifjol.
...den äckliga "läsken" vi fick efter matchen. Var fan var Coca-Colan?

För övrigt så saknades Armin som hamburgerutdelare under middagsstoppet på McDonalds på hemvägen. Utan honom blev det självklart kaos och Danne saknar fortfarande sin Cheesburgare.

Inget ont om Kvarnsveden som med en tydlig spelidé (slå långt på långa anfallare och snabba yttrar) och ett stort nykomlingsengagemang inte behöver be om ursäkt för segern, men när de möter lag som inte släpper in tre mål på sju minuter och när upphetsningen över att ligga i division 2 har släppt en aning så tror jag att de kommer att få det svårt att hålla sig kvar i serien. Försvaret känns varken särskilt samspelt eller individuellt skickligt och på mittfältet är det för tunt med spelande eller spelförstörande spelare. Deras idé om att anfalla via snabba kanter kan kanske överraska vissa lag, men i det långa loppet kan jag inte se att laget stannar kvar. För vår egen del kunde man ju önska sig en något bättre premiär och vi har fortfarande många frågetecken som behöver rätas ut; hur ska vi starta? Bacon gjorde en stark insats centralt, och Leal har gjort det bra på försäsongen som defmitt. David kom inte ens in trots en del pigga insatser på försäsongen och till Unitedmatchen är Keivan spelklar. Vårt stundtals fina spelunder gårdagens match med många chanser som följd är också svårt att värdesätta när vi inte riktigt vet hur väl Kvarnsveden håller i division 2.

Mycket att tänka på för Cribba och Grabben inför derbyt som det bara är en vecka kvar till. Ett derby som också Rotanbloggen kommer att få mycket att tänka inför och under veckan ska derbytemperaturen höjas ju närmare matchstart vi kommer. Nu blickar vi framåt mot säsongens stora händelse och folkfest!