ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


tisdag 12 april 2011

Premiärer vi minns

Premiärveckan är inne på sin andra dag och på agendan står det - Nostalgitripp! Rotanbloggen för er tillbaka (inte så jävla långt om man ska vara ärlig) i tiden till andra Rotanpremiärer, för att se om vi kan hitta ett mönster, någon tendens eller för att det helt enkelt är ganska roligt att minnas.

2005: Esbergs IF - Rotebro IS 1-3, Division 5 Rotebros målskyttar: Petter Lindahl, Patric Jildefalk 2
Kommentar om matchen: Sollentunaderby redan i första omgången, med Christer Johansson som ny tränare för Rotebro. Det vi inte visste då var att det var ett möte mellan toppen och botten på serien. Det skulle dock visa sig ganska omgående då Rotebro var det klart bättre laget och vann med 3-1, efter att inhopparen och nyförvärvet Patric "Vindjackan" Jildefalk blivit matchvinnare med två mål i andra halvlek. Rotebro fick de så viktiga tre poängen och under våren skulle de fullständigt köra över allt motstånd och efter att serien var färdigspelad kunde man också konstatera att poängen som bärgades under våren hade räckt för avancemang till division 4.

Kuriosa: Matchen spelades på grus på Bågskytteplan på Edsbergs sportfält. Så jävla långt ner i divisionerna var vi alltså för sex år sen!
Kuriosa 2: Petter Lindahls öppningsmål i första halvlek kom till efter en inkastvariant som vi tränat på under försäsongen. Ytterligare ett mål via denna variant skulle göras under Christers sex år i klubben. Kul!

2006: Hässelby - Rotebro IS 3-1, Division 4
Rotebros målskytt: Janusz Godziewski
Kommentar om matchen: Som nykomlingar i division 4 stod vi med kepsen i hand när vi skulle möta Hässelby i premiären. Ett Hässelby som målats upp som ett av världens tre bästa lag, med idel världsstjärnor på planen vilket helt enkelt skrämde skiten ur oss innan matchstart. Hässelby var också ett par nummer för stora och vann komfortabelt; vårt mål gjordes på straff i slutet och ett första möte med division 4 var inte alls vad vi hade hoppats på. Under hösten fick vi dock revansch på Hässelby under en av de ruggigaste formtopparna i klubbens historia - 5-2 skrevs dessa slutsiffror till, när alla världsstjärnor i motståndet flugit sin kos.

Kuriosa: Christer Johansson tappade i stort sett all den respekt som han jobbat så hårt för att förtjäna, när hans fru Margo skällde ut honom för en dålig parkering inför hela spelartruppen. Efter det var man inte lika rädd för gubben.

2007: Bromsten - Rotebro IS 1-6, Division 4
Rotebros målskyttar: Johan Hedman 2, Marcus Larsen 2, Patrik Ström, Arris Wartanian
Kommentar om matchen: Det här var en premiär som gav mersmak! Efter att ha avslutad säsongen innan på ett strålande sätt och med ett par bra nyförvärv kändes det som att 2007 skulle bli Rotans år. Och mot Bromsten i premiären spelade laget en magnifik fotboll med en fart i anfallsspelet som hade platsat på en formel 1-bana som ledde till en förkrossande seger. Att det var mot seriens jumbogäng spelade ingen roll, det här var öppningen alla hade drömt om. 2007 skulle också bli Rotans år precis som vi förutspått - efter ett jobbigt kval och en sammanslagning mellan två lag i Skåne, blev Rotebro klart för division 3.

Kuriosa: Trots 1-6 var det faktiskt Bromsten som gjorde det snyggaste målet efter en magnifik hörnvariant som lurade brallorna av oss. Något för pärmen kanske?

2008: Konyaspor - Rotebro IS 1-1, Division 3
Rotebros målskytt: Johan Hedman
Kommentar om matchen: Återigen som nykomlingar och återigen på en bortaplan mot ett lag med hysteriska fans. Mycket var likt det hemska mötet mot Hässelby två år tidigare. Men till skillnad från 2006 så hade vi inte höjt motståndet till skyarna inför matchen utan trodde på seger. Christer hade till och med tippat på oss till goda odds. Vi fick också en bra start och ledde i halvtid efter en halvlek där vi var det bättre laget. Hade bara Skedman haft lite mer kraft i benet än en förlamad i andra halvlek hade hans passning på tre meter till Biyan gått fram och det hade blivit 2-0. Istället kom kvitteringen och bara en pinne för Rotan. En pinne som dock skulle visa sig viktig eftersom säsongen blev onödigt spännande och bottenstridspöket låg och svävade över oss hela hösten innan vi klarade oss kvar med löjligt liten marginal.

Kuriosa: Biyan gick mållös av planen, vilket han inte skulle göra många matcher till efter det. Biyan öste in mål under hela säsongen och vann sedermera skytteligan för hela serien.

2009: Strömsberg - Rotebro IS 2-2, Division 3
Rotebros målskytt: Biyan Bozan 2
Kommentar om matchen: Att det skulle vara ettan mot tvåan i serien syntes det inte mycket av under denna premiär. Mycket tack vare de undermåliga förutsättningarna som det bjöds på i Tierp. Strömsbergs åker till B-plan gjorde att det inte gick att passa på marken och orkanen som hade letat sig dit gjorde det omöjligt att ha kontroll på bollen i luften. Strömsberg hittade dock ett mellanting och ledde länge med 2-0 innan en slutforcering utan dess like startade under matchen sista tio minuter från Rotebros sida. Förutom Biyans två mål sköt också Jagge i ribban och Skedman missade en nick från nära håll. Säsongen skulle sedan bli den legendariska "Rotan upp i tvåan"-säsongen som via kval alltså slutade i en plats i division 2.

Kuriosa: Det var under denna match som Mattias Hagman blev "Hagamannen" med svenska folket. Eller i alla fall folket i Tierps kommun. Skräcken som spreds runt planen när tränare Johansson ropade på sin kriminella vänsterback kan ha varit anledningen till den starka upphämtningen.

2010: Rotebro IS - Skiljebo 2-0, Division 2
Rotebros målskyttar: Fredrik Källberg, Johan Hedman
Kommentar om matchen: Rotebros första match i division 2 genom tiderna blev en succé! Mot topptippade Skiljebo var man i första halvlek totalt utspelade, men efter att ha brutit näsan på motståndarnas nyckel i anfallsspelet, en Daniel Andersson i hysterisk form och efter ett av säsongens snyggaste mål i svensk fotboll, ledde man ändå med 1-0 i halvtid. En heroisk insats i andra halvlek och ett mål av Unge Tunge gjorde att man till slut kunde vinna med 2-0. Den hittils enda premiärmatch som spelats på hemmaplan för undertecknad var också den bästa hittils. Efter denna start på säsongen skulle det sedan vara berg-och-dalbana mest hela tiden, men efter ytterligare en seger mot Skiljebo i avslutningsmatchen slutade laget på en hedrande fjärdeplats. Men det vet ni ju allting om redan.

Kuriosa: Till premiären hade vi celebert besök på Skinnaråsen när känd från TV-Henrik Strömblad agerade speaker. Helt klart mycket sämre speaker än vår egen Marcus Mårtensson.
Kuriosa 2: Det finaste denna dag på Skinnaråsen skedde dock innan matchstart då en tyst minut för nyligen framlidne Arris Wartanian arrangerades, med svarta band på hemmaspelarna. Stort!

Sammanfattning: Ja så mycket mönster och tendenser kunde man kanske inte hitta i arkivet - förutom att vi ofta (precis som på söndag) får spela våra premiärer på bortaplan och att vi sällan förlorar. Men en rolig tillbakablick hoppas vi i alla fall att vi lyckats bjuda på.

Rotanbloggen

P.S. För er som undrar vad kyrkan utanför fönstret basunerar ut denna tisdag kan jag meddela att det är :"Gagarin hittade inte Gud - hur letar du?". D.S.

1 kommentar: