ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


tisdag 5 april 2011

Nyköping blev en Biss of cake

En träningsmatch är en träningsmatch är en träningsmatch. Den kan vara betydelselös, den kan vara avspänd, den kan säga allt om ingenting och ingenting om allt. Men den kan också vara väldigt viktig. Bortamatchen mot Nyköping var troligen det senare. Med två veckor kvar till seriepremiären kan 3-1 mot Nyköping ha varit en av årets viktigaste vinster. Minns var ni läste det.

Förutsättningarna inför matchen var "sådär". Dålig statistik, taskiga odds, kollektiv oro och... glädje. Det sägs att för varje negativ sak behöver man höra tre goda för att hamna på plus. But then again, ekvationer och logik hör inte hemma i Rotebro. Här kan en positiv väga upp allt negativt i världen, typ.
Så, först till det negativa: Rotebros försäsongsfacit inför matchen kan knappast ha skrämt "Bissarna". Tre vinster och fem förluster, varav tre mot lag från lägre divisioner. Usel statistik som spelbolagen tagit fasta på; svenska spel tippar nämligen Rotan tredje sist i serien till vinnaroddsen 20,00. Nåväl, inte obefogat om man frågar spelarna. I bilen på väg till matchen genomlystes diskussionerna av Oro. "Riktiga skitresultat", "inget eget spel", "delar träningstider med några jävla juniorlag" och "oklar startelva", var några av samtalsämnena. När vi klev ur bilen var min objektiva känsla att självförtroende och humöret var kört i botten redan innan match. Bra pepp.

- "Rolle, vilka schööna bromsspår du lämnade efter dig på too-an". David Ström kommer ut från toaletten i omklädningsrummet, skojar med vänstermittfältkonkurrenten Roland Mendy och skämten är igång. Den oro som nyss varit så påtaglig ligger visserligen kvar under ytan, men överlag har den förbytts i Glädje. I massör Patriks frånvaro ställer Tomas upp och knådar Rolles lår, men av rädsla för att hamna på bloggbild gömmer han sig bakom en jacka när kameran åker fram. Tränarna Holmberg gör entré i rummet, ber gubbarna förbereda sig för matchgenomgången. Fokus slås på, men det finns fortfarande en sund distans till fotbollen kvar i orden. Det är svårt att beskriva, men det känns som ett nytt Rotan. "Grabben" hinner nämna nått om "gamla regler" under matchgenomgången och, just det - det är okej för en bloggare att sitta i sitt hörn och anteckna. Man trivs.

Under uppvärmningen hinner jag byta några ord med ena halvan Holmberg. "Grabben" om förhoppningarna inför matchen:
- "Som tränare vill man se att defensiven funkar. Att vi ligger lika bra i defensiven som under första halvlek mot Akropolis. Sen har vi pratat så mycket om defensiva fasta. Idag måste det bara klaffa"

Att ligga rätt i positionerna och defensiva fasta alltså. Under matchgenomgången trycktes det också mycket på spelvändningarna i offensiven. Att hålla bredden med yttermittarna, alternativt att ytterbackarna fyller på i den ytan som bör öppnas upp om yttrarna drar sig inåt. Med endast två matcher kvar till serien känns det dock lite sent att nöja sig med några få fokus. För Glädjens skull var en vinst viktig, och gärna mer därtill.


Nyköpings BIS - Rotebro IS FF 1-3
1-0 '32
1-1 '39 Lukas
1-2 '65 Johan
1-3 '75 Rolle


Danne

Jonas - Mellis - Lennermann - Guffen

Leal - Vigge

Lukas - Kalle - D. Ström

Unge Tjockstarke

Bänk: Lennart, Tomas, Rolle, Cesar


Nyköping, fyra i division 2 södra Svealand i fjol, kom till spel med en Svenska-cupen-straff-förlust mot United i ryggen. Oavgjort efter full tid mot United vittnade dock om ett starkt lag. Det var också Nyköping som tog tag i taktpinnen från start. Med en småtjock anfallare, stabbiga mittbackar, långa inkast, farliga fasta och bra inlägg var Bissarna ett lag som gamle Christer Johansson hade älskat. Man spelade också efter sina resurser och anföll lika bra som ofta med inlägg från kanterna och mycket folk i boxen. Rotan anföll som man oftast gör bäst; snabbt och löjligt rakt. Effektivaste vapnet var lustigt nog att skicka bollen långt, låta Nyköping få kontroll och bygga upp bakifrån, för att sedan sno bollen när motståndarna var på väg framåt och storma framåt med framförallt Johan, Kalle och Lukas. Kalle, som trivdes bra i rollen som "10:a", var pigg under hela halvleken och oroade Bissarnas försvar med flera bra djupledslöpningar som Johan försökte sticka fram bollen på.

(Varför skriver jag så jävla långt? Har ju för fan inte ens kommit fram till 1-0 än!)

Efter att Nyköping försökt slå världrekord i hörnor och Rotan fått träna fasta defensiva en halvtimme, kommer så kallduschen. Ett inlägg från Bissarnas vänsterkant, missbedöms något av Lennermann, och bolljäveln hittar pannan på Tjockanfallaren som skjuter in 1-0 med pannan. Fotograf Måsen lyckas få två actionbilder på målet som visar att det är en ganska fin prestation av anfallaren som lurar med Lennermann för långt fram för att sedan gå på bortre. Litet misstag av oss, men riktigt bra av Bissarna.
Därefter blir det bättre fart på Rotan, och det dröjer inte länge innan Leal hittar fram till Lukas med en Barcalyftning och vår egen Ingesson överraskar många genom att för ovanlighetens skull hitta maskorna med ett kanonpressat avslut stolpe in. 1-1 står sig i halvtid.

Bäst i första:
- Kalle. Bra i första pressen och viktiga offensiva löpningar.
- Defensiva fasta sköttes fint
- Grabbens lyckas med konststycket att berömma 10 spelare på 7 sekunder mitt under spelet. David fick inget beröm.
- Linjedomaren närmast bänken hade humor!
- Jonas 8 piruetter med totalt 172 bolltouch istället för att sätta in bollen i mitten. Spelvändningar, sa Holmberg. Fuck you, sa Petros
- Lukas gjorde årets mål (Han brukar ju bara göra ett)

Sämst i första:
- D Ström. Rörde han bollen?

I halvtid pratade Cribba och Grabben framförallt om spelvändningarna. Visst är det okej om yttrarna drar sig inåt, men de ska gärna starta längre ut för att dra isär backlinjen, alternativt vara spelbara för en spelvändning, där ytterbackarna gärna får komma på överlapp.

Andra halvlek startade på sedvanligt rotanmanér - sömnigt. Som tur var utan att vi hann bli straffade men det skulle däremot Bissarna bli. Efter ca 60 minuters spel bytte Rotan ut Jonas, David och Vigge. In kom istället Cesar, Tomas och Rolle. Kalle klev ner som defensiv mitt, Johan som offensiv, Lukas tog högerbacken, Rolle vänster, Tomas höger och Cesar som spets. Rolle behövde inte många minuter på sig för att göra mer nytta än David gjort på en timme. Efter ett snabbt ryck förbi sin back letade han upp keepern, petade förbi, gick omkull och fick straff. Straffläggare Hedman gjorde inga misstag, 2-1, löjligt löst. Nyköping fortsatte att sticka upp med småfarliga kantkontringar, men utan resultat och framförallt med ett betydligt mindre bollinnehav än i första. Istället skulle Rotan komma att ta över mer och mer. Johan kom visserligen lite väl långt ner i rollen som "10:a", men fick större ytor och mer boll. Det var också på egen planhalva som Skedman stod för matchens roligaste prestation: Med ryggen mot motståndaren får han en passning, vrickar den vidare, vänder upp kroppen mot den framstormande Nyköpingsspelaren och - BOOM! Vem är det som står kvar? Unge Tjockstarke står när de andra faller. Bänken exploderar av skratt och D Ström (sämst på plan idag - har jag nämnt det?) utbrister "Haha! Fyfan va feeet han ä!".

Kort därefter var det dags igen. Denna gång var det Cesar som revs ner inne i boxen. Rolles tur att ladda bössan från 11 meter. Kyligt placerat utom rackhåll för målvakten - 3-1. Det ska sägas att det hade kunnat bli både en och två straffar till. Kalle valde att stå upp trots målvaktskänning i första och Tomas blev nermejad i andra i den kanske mest solklara straffsituationen, men två straffar fick räcka idag.

Sammanfattningsvis var det en match som gav många positiva svar. Trots farliga fasta från Bissarna höll vi tätt bakåt och överlag måste man säga att vi låg bra i defensiven. Spelvändningarna och bredden i offensiven lämnar fortfarande en del att önska, däremot är det svår övervägning att välja bort det effektiva raka alternativet, men det kommer behövas för att inte bli för lättlästa.


Bäst sammantaget:

- Leal gör en riktigt bra match rakt igenom. Trygg med bollen, vann en hel del boll och stod dessutom för en grym assist.
- Ytterbacksspelet kommer vara bättre i år. Nu återstår bara kommunikationsdetaljer med mittbackarna.
- Att det verkar vara så jävla lätt att fixa straffar
- Unge Brutale välte omkull en soptunna utanför planen när han inte hann bromsa. Det upprörde Nyköpingspubliken: "Va fan! Plocka upp den där. Vi har betalat för den där!"
- Stämningen i medgång. Det var en grym upplevelse att få sitta med på bänken i andra halvlek. Glädjen och gemenskapen som finns i Rotan finns nog inte i många andra lag

Sämst:
- Hmmm... svårt, D Ström!

Nu återstår bara genrepet mot Heby hemma på lördag innan det är dags för premiären borta mot Kvarnsveden. Känslan är fortfarande att det kan gå precis hur som helst i år. Att högstanivån är hög i Rotan vet alla, men Oron över den ojämna försäsongen ligger kvar. Kul att alla (utom David) gjorde bra insatser. Keivan är avstängd i premiären efter den grova utvisningen mot BSK och dessutom saknades en hel del försvarare + Bacon idag. Nu återstår bara det angenäma problemet för Holmberg att formera en premiärelva.

3 kommentarer:

  1. Roligt att du skriver igen - du beskriver händelserna så bra!

    SvaraRadera
  2. Tack! Det värmer

    SvaraRadera