ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


torsdag 7 april 2011

Läget inför Division 2 norra Svealand

Det verkar som vanligt bli en väldigt oviss 2:a i norra Svealand. Sollentuna United måste ses som favoriter efter att man har fått behålla i princip samma lag som i fjol. Med några meriterade nyförvärv såg de på pappret ännu starkare ut i år, men efter tabben med spelarregistreringarna tappar de förmodligen en del i slagstyrka. Yttern Omar är förmodligen en av seriens allra bästa spelare och tränarparet Lindholm/Limpar vet vad de sysslar med. Har de häng på toppen när serien vänder blir de svårslagna. Vi ser naturligtvis att vilka som helst förutom United vinner. Vi vill inte att närmsta "derby" ska bli mot GUSK 2012 och vi kan inte riktigt visualisera oss ett fortsatt liv med United som äckliga vinnare.

Bkv Norrtälje har imponerat något enormt på försäsongen och har under flera år haft en satsning på yngre spelare vilket ser ut att bära frukt nu. Vinsten mot ett A-betonat Bajen, 1-0 i Svenska Cupen, är fruktansvärt starkt. Norrtälje är ett rakt spelande lag som är starka fysiskt och har fina träningsresurser. Kanske är försäsongens goda resultat effekten av bra försäsongsträning, till skillnad från lag som inte kunnat träna kontinuerligt på uppvärmda planer, och de övriga lagen kommer kanske ikapp nykomlingen nu när våren spirar, men Rotanbloggen höjer ändå ett varningens finger för "Träningsläger-laget" och de bör åtminstone kunna undvika en bottenstrid. Rotan brukar tyvärr ha svårt för BKV!

Såväl Enköping som Skiljebo var något av besvikelser i fjol. Framförallt Enköping har resurser att komma igen betydligt starkare i år, de ska man heller inte räkna bort, även om Enköping verkar vara en klubb i turbulens och bland dessa två klubbar känns Enköping på förhand som det något bättre. Skiljebo har tappat en av fjolårets bästa spelare i serien, Christopher Brandeborn, mer känd som "nummer 10" bland motståndarna. Brandeborn, med sina 9 mål 2010, har gått till Degerfors. Har svårt att se att Skiljebo ska vara starkare i år efter den blytunga förlusten.

Sandviken är som sagt också på frammarsch vad det verkar. Man har vunnit de senaste träningsmatcherna och dessförinnan spelat jämnt med division 1-lagen Brage och Västerås SK. Tränare Tony Andersson har en sund inställning till fotboll och man kan följa SIF:s förberedelser på den fina tränarbloggen http://bblat.se/bloggar/fotbollsfantasten.

Gamla Upsala SK var under fjolåret seriens "Cagliari"; det italienska ö-laget som ofta sopade banan med storlagen på Sardinien, men som såg förvånansvärt vilsna ut när man lämnade sin lilla fotbolls-ö. Nu är inte Uppsala någon ö, men en lite speciell stad är det i alla fall och där är laget mycket svårslagna. I år förfogar dock tränare Kiani över en ny spelartrupp där flera spelare har försvunnit. GUSK känns på förhand inte som någon kandidat för toppstriden, men bör kunna undvika nedflyttning. Ett tråkigt mittengäng som blir svåra att rucka på deras hemmaplan. Cagliari.

Strömsberg imponerade förra säsongen med en meriterande tredjeplats och Tierplaget kan, med sitt samarbete med Allsvenska Gefle IF, säkert vara med på den övre halvan av tabellen även i år. Mötena mot Rotan brukar vara ganska prestigefulla då lagen gått hand i hand de senaste två säsongerna. Efter att ha placerat sig precis före Rotan två år irad hoppas vi kunna vända den trenden i år. Besitter en hel del spets framåt. Ett rejält lag.

I botten förväntas Kvarnsveden hamna, laget som ingen verkar ha någon koll på. Rotebros premiärmotståndare är alltså på förhand ett oskrivet blad som dock kan vara farliga just därför. Men eftersom något lag måste tippas sist, så får vi välja Kvarnsveden. De kommer ju åtminstone börja med noll poäng efter första matchen...

Nere i botten lär även nykomlingen Spårvägen hamna. Däremot tror vi att en annan nykomling - Falu FK - kan undvika bottenstriden om man bara lyckas fortsätta säsongen på den inslagna vägen, då man radat upp segrar på försäsongen mot kvalificerat motstånd, nu senast mot kometlaget numero uno inom svensk fotboll - Dalkurd. Ska dock höja ett varningens finger för att Spårvägen kan ha fått ordning på grejerna sent om sidor. Under onsdagskvällen tog man nämligen en meriterande 3-1 seger mot förra årets seriesegrare IK Frej. Två mål där av Marcus Irestam, en spelare att hålla koll på månne?

Årets joker får bli Västerås IK. Ifjol var man svårspelade men saknade spets framåt. I år har man förstärkt med bland andra Menhal Muqdisi från Syrianska Kerburan. Man har också ett samarbete med Västerås SK som gett några tillskott. Försäsongen vittnar om ett betydligt bättre VIF i år, med bl.a. 2-1 seger borta mot Bissarna. Många har tippat VIF högt på div2.se. Ingen titelutmanare, men kanske ett mittenlag?

Som sagt; det lär bli en mycket jämn säsong även i år, det känns som att vi har nämnt mer än hälften av lagen som "titelkandidater" och anledningen till det är att man sitter på skral information om lagen och dess trupp, samt att serien var väldigt jämn förra året. Var vi själva hamnar känns minst lika ovisst. Efter en mycket svängig fjolårssäsong där vi till slut hamnade fyra, känns det som att vi bör ha som mål att knipa förstaplatsen. Vi har dock många nya spelare, en ny förstetränare och ett nytt spelsystem som ännu inte sitter fullt ut. Kan vi bara få ihop pusselbitarna, och det hyfsat fort, så besitter vi en trupp för toppen. Vi har större potential i år.

Övrigt om serien:
- Årets coolaste värvning står också Spårvägen för, när man fick hem mittbacken Joakim Askling från självaste Albinoleffe i italienska Serie B! Helt klart coolare än att värva D. Ström från studentlaget Ärketechnologerna.
- Falu spelar enligt rykten en mycket effektiv kontringsfotboll - mötena mot Rotebro kan bli intressanta; två lag som parkerar utanför eget straffområde, väntandes på kontring, medan bollen ligger kvar på mittlinjen. Bäddat för 0-0. Eller 6-6.
- Om man frågar motståndarna så skulle Rotan förmodligen inte ens vara favoriter att vinna division 5. Ständigt underskattade Rotebro tas aldrig på allvar. Det trivs vi med.
- Vi avvaktar lagens genrep i helgen innan vi tippar någon tabell. Det är först i genrepet man kan vara säkra på att samtliga lag ställer upp med ett någorlunda premiärlikt lag.
- Det psykologiska spelet i inledning av serien kan bli viktigt. Många av lagen har positiva trender under försäsongen, men hur tacklar man några förluster efter att ha byggt upp förväntningarna under de senaste veckorna?

2 kommentarer:

  1. Verkar bli en hårdare serie i år. Rotan kan sluta på allt från etta till nedflyttning.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte på United i år heller. De kommer säkert tillhöra topplagen men jag tror det finns alltför många andra lag som kommer stjäla poäng av United så jag tror de blir tvåa i år igen. Vem vinner? Tja, Norrtälje ser ruskigt starka ut. Tror även VIK blir farliga. Enköping är svårtippade eftersom jag inte riktigt ser någon stor målskytt där. Samma med Sandviken, bra lag men har de någon som kan avgöra? Men någon av dessa 4 (VIK, SIF, BKV, ESK) tror jag kommer få ihop det bra nog att snuva United på ännu en serieseger.

    Rotan då? Även om laget möjligen är bättre än förra året så saknar jag en regista och några mittfältare som kan hålla i bollen utan att låta sig stressas. Rotan är endera anfall eller försvar, men för att vinna en lång tuff serie så måste man kunna rulla runt och hålla i bollen i långa spelsekvenser också. Hoppas ändå på övre halvan, men faktiskt så tycker jag motståndet i år ser så tufft ut att jag egentligen tycker Rotan ska vara nöjda om man bara hänger kvar ett år till i tvåan. Jag har alltså själv rätt modesta förväntningar på laget men jag gillar att bloggen och laget spänner bågen högt och jag hoppas de nya tränarna kan överraska mig och alla andra...!

    SvaraRadera