ANSVARIGA UTGIVARE

Johan Hedman och Mattias Åsén följer Rotebro IS FF:s väg upp till division 1


måndag 25 april 2011

Rotebro visade att gammal var äldst i "El Clásico"

Vid ställningen 1-0 till Rotebro fick Sollentuna United straff. Jens Åberg sköt, hela Rotebro njöt. Daniel "Katten" Andersson räddade Rotebro, som äntligen fick visa vilka som regerar i kommunen, såväl på planen, som på läktaren. Annandag påsk blev en rödblå dag.

Inför storpublik på Skinnaråsens IP tog Rotebro emot lokalkonkurrenten Sollentuna United i strålande solsken. Inramningen var magisk, med intåg till afrikanska toner och tifo på läktaren. Rotebros hemliga segervapen skulle enligt planen vara moralen, därför startade man med inte mindre än fem(!) spelare med förflutet i United och ytterligare fyra egna produkter. En motiverad elva som inte skulle vika ner sig en tum. Det skulle också visa sig i närkamperna, där inte mindre än fyra Unitedspelare blev liggandes flertalet minuter, varav en fick uppsöka sjukvård. Det gör ont att möta Rotan.

Spelarna står uppställda inför match

Rotebro IS FF - Sollentuna United

1 - 0 '20 Fredrik Källberg (Johan Hedman)
2 - 0 '94 Kalle Ramsell (Johan Hedman

Publik: 639

Startelvan:

Danne "Katten" Andersson

Mathias Hagman - Carl Lennermann - Mbye Camara - Gustav Lundén

Lukas Strömberg(Ut 82) - Keivan Keshavarz(Ut 77) - Sebastian Strömberg (Ut 46) - Kalle Ramsell

Fredrik Källberg - Johan Hedman

Bänken: Lennart Sandahl, Christopher Leal (In 46), Jonas Petros, Roland Mendy(In 77), Tomas Amanuel (In 82), Johan Larsson, Victor Eriksson

Matchbilden såg ut som förväntat. United ägde boll, Rotan backade hem och kontrade. United hade uppenbara problem med bolltempot då deras snabba passningsspel inte passade naturgräset, vilket gjorde att de slog förvånansvärt mycket långbollar. Rotebro hade lärt sig av sina misstag i premiären och tog djup med backlinjen, vilket gjorde Uniteds långbollar meningslösa. Några gånger blev det dock halvfarligt, när bollarna damp ner mellan backlinjen och Danne i målet. Danne var dock pigg ute på de flesta bollar, något som Uniteds David Gustavsson skulle få känna på. Efter ett halvgenombrott på Uniteds högersida kommer snabbe Gustavsson igenom mot Danne, men får bollen för långt ifrån sig och satsar stenhårt för att hinna först. Danne satsar dock ännu hårdare, hinner först på bollen, men träffar Gustavsson med vad som såg ut att vara dobbarna rätt i ansiktet. Gustavsson blev liggandes ett flertal minuter innan han spelade vidare. Efter cirka en kvarts fortsatt spel blev han dock tvungen att kliva av och i andra halvlek sågs ambulanspersonal uppsöka Unitedbåset.
-Jag minns knappt någonting från de senaste 20 minutrarna, ska Gustavsson ha sagt. Läskigt och tråkigt. Krya på dig, David.

Rotansektionens tifo

Hade detta inte varit en match med sådan nerv hade den inte varit särskilt publikvänlig. Många avblåsningar, mycket kamp, många fasta situationer och framförallt - SM i långbollar. När det blir SM i långbollar, då är Rotebro favoriter. Att slå långt, vinna andrabollen och storma fram med 3-4 spelare är det enkla spelet som tagit laget upp till tvåan. Det var också så man skulle ta ledningen. En hög djupledsboll från Ramsell mot Hedman som ryckte sig loss, vände om, väntade in, och slog en perfekt macka mellan backarna fram till - vem om inte - derbykungen #14 Freddan Källberg, som enkelt placerade in bollen i maskorna och därmed klev upp i den sammanlagda derbyskytteligan på tre mål på tre möten. 1-0 Rotebro, och cirka 500 i publiken exploderade av glädje.
- Rätt svårt, tyckte derbykungen själv efter matchen.

Resten av halvleken bevakade Rotebro. United hade några halvchanser, men riktigt hyperfarligt blev det inte. Rotebro till pausvila med 1-0.

Nickduell mellan Sebastian Strömberg och Jens Åberg

I andra halvlek spelade Rotan handbollsförsvar. United flyttade upp en spelare var 10:e minut tills de slutligen spelade med 5-6 anfallare och bara slog långt. En misslyckat taktik skulle det visa sig då dagens försvarsgeneral Calle Lennermann nickade bort allt som fanns i luftrummet. Efter cirka en timmes spel skulle det dock bli straff för United då Lennermann och inbytte Mike Allyn i United kramades i målområdet, men domaren tyckte att Lennermann kramades hårdast.
- En 50/50-situation, analyserade Lennermann. Han kan lika gärna blåsa frispark till mig, men helt fel var det inte.
Straffskytt blev lagkaptenen och United-bloggaren Jens Åberg, som under veckan gjort sitt bästa för att trissa upp stämningen inför mötet. Ganska hårt slagen, ganska högt upp till höger, men Danne "Katten" Andersson gör en av föreningens viktigaste räddningar genom tiderna när han går rätt och enhandsräddar ut till hörna! Eufori i klacken, men framförallt på planen. Först fram till Åberg flyger den förre Unitedspelaren "Guffen" Lundén och dunkar honom hånfullt i ryggen.
- Inte så jävla kul att missa en straff när det är i det här sammanhanget, muttrade en bedrövad Åberg till Hedman vid en hörna två minuter efter missen.

Sista 20 minutrarna blir en riktig rysare. United har ett halvdussin riktigt farliga hörnor, skapar ett rejält tryck som får Rotan att falla ner med 8-9 utespelare i egen sista tredjedel. Rotebro drar dessutom på sig två solklara gula kort, varav ett på Kalle Ramsell när han lätt övertänd karatesparkar Uniteds bäste för dagen Anton Wiklundh i bröstet, som dock kan spela vidare. United är ofta som farligast när de kommer runt på kanterna, men idag kom de sällan dit. Ett undantag var dock när stjärnan Omar Eddhari trollade sig förbi på vänstersidan och till publikens förtjusning drog på ett "rabona-inlägg" (man skjuter med ena foten bakom den andra). På bortre stolpen nådde han strikern Mike Allyn som försökte sig på en halvbicacleta, men strax över ribban.

När United tryckte på öppnades de sedvanliga ytorna som Rotebro älskar att kontra på. Till skillnad från ifjol har Rotebro också lärt sig att lugna ner emellanåt och byta kant i omställningarna. Det var också så man fick de farligaste lägena, oftast i regi av stundtals briljante Johan Hedman. Inbytte Christopher Leal hade ett riktigt farligt avslut som Maksimovic i Uniteds mål kanonräddade i sista sekund. Ännu farligare blev det när Hedman ryckte sig fri till ett utmärkt avslutsläge, men valde att passa på bortre där framstormande Lukas Strömberg tyvärr inte hann fram.

Uniteds sista riktiga kvitteringsläge kom i slutminutrarna när kapten Åberg lämnat den mittbacksplats han blivit nerflyttad till och kommer perfekt i luften på ett kanoninlägg. Han såg ut att komma ensam till bollen när - vem om inte - general Lennermann kommer flygandes från ingenstans och nickar såväl boll som Åberg i fontanellen. Åberg blir liggandes en knapp minut och hade nog gärna legat längre om inte United jagade kvittering.

Istället ställde Rotan om till ett sista anfall. Kalle Ramsell, som var ute efter personlig vendetta efter straffmissen i förra årets första "El Clásico", hade haft flertalet liknande lägen tidigare i halvleken där han försökt gå på avslut från vänsterposition mot högra krysset. Till sist skulle han så få till sin fullträff när han på samma sätt får se bollen curla in i bortre, fint framspelad återigen av Hedman. 2-0, samtidigt som domaren satte pipan i munnen för slutsignalen.

Ramsell skruvar in avgörande 2-0

När slutsignalen går vänder sig Ramsell mot hemmaklacken, där han läser "historia" på en av dagens tifo-banderoller. Rotebro, som jämfört med United har en supporterskara och en historia som de vittröjade inte kan mäta sig med, visade att gammal var äldst i Sollentunas "El Clásico". I United råder nu förmodligen total depression, då man inte bara inkasserade en derbyförlust, utan även sin andra 0-poängare av två möjliga i årets serie. Åbergs straffmiss var inte bara lika jobbig för honom själv som den var skön för oss på bloggen, den var dessutom speciell i en symbolisk bemärkelse, då det var en straffmiss i utsatt läge som sänkte Rotebro i fjol.

I dagens Rotebro finns det många hjältar. Stjärnan Hedman, som äntligen får överbevisa sina häcklande antagonister i United, straffhjälten Danne Andersson, som fick revanschera sig för den tveksamma premiären, mittbacksparet Mbye och Lennermann som var överallt, för att nämna några. Dock känner nog alla som var på plats idag; publiken, ledarstaben, spelarna - både de som spelade och som inte fick spela, att det var en gemensam seger som vi tog tillsammans.

På bloggen kommer ni naturligtvis kunna läsa mycket mer om derbyt under veckan. Detta inlägg är som ni märker mer officiellt än den typen av roligare inlägg som är vårat adelsmärke. Detta då vi räknar med att fler än enbart våra trogna läsare har intresse för dagens match. För underhållningsvärdet skull och för att fortsätta suga på "El Clásico"-karamellen ytterligare en tid kommer ni kunna läsa såväl krönikor som intervjuer som mer inofficiella inlägg under de närmaste dagarna. Dessutom har dagens fotograf Fredrik "Borgmästaren" Lundblad en hel del redan historiska bilder att dela med sig av inom kort.

Håll till godo!

/Skribent Åsén

11 kommentarer:

  1. Grattis till segern, rättvis på alla sätt. Ni hade ett go i laget som inte vi var i närheten av.

    När sedan er kapten gör två briljanta assist och vår inkasserar överkorsad geting och bränner en straff som kronan på verket är det inte mer än rättvist att ni firar och att jag ligger i sängen med ett huvud sitter inne på marginellt mer information än vad Davids gör just nu...

    /Matchens lirare

    SvaraRadera
  2. Det är fan lätt att vara ödmjuk när man vunnit. Trodde aldrig jag skulle känna så, men jag tycker faktiskt lite synd om dig såhär i efterhand Jensa. Å andra sidan så räcker det med att plocka fram förra årets vev från minnet så känner jag inte så längre, då känns det lättare att njuta. Se till att hålla er kvar i serien bara, vore trisst att behöva lägga oss i nästa klassiker bara för att få ha er kvar i serien...

    /Matchens firare

    SvaraRadera
  3. Mustigt som vanligt måsen! El bäver

    SvaraRadera
  4. Sylvasst reportage. Bloggen går från klarhet till klarhet!Laul kan slänga sig i väggen!

    SvaraRadera
  5. Bloggens banderoller på Skinnaråsen var underbara!

    SvaraRadera
  6. ¨Vilken förvandling om man går 5-6 år tillbaka. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva en sådan fotbollsfest i Rotebro!

    SvaraRadera
  7. stort grattis till segern rotan.

    SvaraRadera
  8. Analysdax: laginsats grejade segern. OK, Hedman fick matchens lirare men för mig var Lennerman och Mbye bäst på plan. Nu fick jag också som jag ville med både Seb och Mbye på plan plus Källberg. Danne var också avgörande såklart med sin räddning. Sen börjar jag luta åt att Leal kanske är det närmaste Rotan kommer en "regista", men då måste han få mer boll. Tror inte på Kalle i den rollen vid närmare eftertanke. Kalle gjorde ett dröm-mål och några grymma brytningar men tappade anars alldeles för mycket boll. Haga gjorde det bra idag men normalt är nog Petros snäppet före. Guffen är trygg och bra. Bästa nyförvärvet! Keivan inledde tveksamt men blev efterhand bättre. Thomas A såg bra ut det lilla han fick spela. Lukas solid som vanligt. För övrigt visade sig att United saknade Vedad mer än Rotan saknade Karlsson.

    SvaraRadera
  9. Fy fan vad rätt rotan

    SvaraRadera
  10. Det härliga med Kalle är att han är en poängspelare. Med Kalle på en kant VET man att det kommer produceras. Han kanske tappar lite boll på kanten, han kanske slår en del felpassningar på mitten, men allt vägs upp av att han tar löpningar och aktiverar sig själv på ett sätt som få andra gör. Förutom målet har han 2-3 lägen som han själv skapar för att han hittar rätt ytor och därifrån letar avslut. Kalle kommer göra uppemot 10 mål från en mittfältsposition om han får vara hel. Det är det inte många andra mittfältare som gör.

    Haga och Petros är helt olika spelare. Petros är vår Dani Alves som ger kantoffensiven en ytterligare dimension, Haga är förmodligen den ytterback som är bäst defensivt, skönt med olika alternativ mot olika motstånd.

    Vad gäller laguttagningen på sikt så är det nog en sak att ta ut ett lag som åskådare, en annan att göra det som tränare. Holmberg ställde upp med ett premiärlag som de tyckte hade visat mest på försäsongen, nu ville de ha ett lag med motivation. Hur de ställer upp framöver beror nog mycket på träningarna och ett långsiktigt tänk där de inte bara tänker på vilka som är bäst för dagen, utan även vill involvera hela gruppen på sikt. David, Cesar, Rolle, Bacon och Leal är alla spelare som vill visa vad de går för. Dessutom har vi sköne Lennart i mål som är en härlig kille som nog är sugen på att få några matcher.

    Det jag menar är att segern igår var nog jävligt viktig för alla de som inte fått så mycket speltid hittills. Det är svårt att vara missnöjd när laget går bra, men i motgång är alla efterkloka och då vet varenda åskådare vilken elva som hade varit bäst. All cred till Holmberg som hade fingertoppskänslan att ta ut den mest motiverade elvan för dagen!

    SvaraRadera